Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 12 d’octubre del 2015

Mirabilis jalapa L.


NOMS: Flor de nit. Llampedro. Meravella de nit. Mirabajà. Santjoans. Castellà: Dondiego. Dondiego de noche. Maravilla de noche. Periquitos. Sanpedros. Èuscara: Gau-lore. Portugués: Boas-noites. Maravilhas. Italià: Bella-di-notte comune. Francès: Belle-de-nuit. Anglès: False jalapa, Four o’clock flower, Marvel of peru. Alemany: Wunderblume. Neerlandès: Nachtschone

Flors en cimes terminals
DISTRIBUCIÓ: Neotropical: Aquesta ecozona inclou Amèrica central i del sud, les terres baixes de Mèxic, les illes del Carib i el sud de Florida.

HÀBITAT: Chenopodion muralis. Cultivada com a planta ornamental i naturalitzada. Apareix en comunitats nitròfiles, on s’acumulen residus orgànics en descomposició, vores de camins, marges i herbassars.

Herba molt ramificada de tiges erectes
FORMA VITAL: Hemicriptòfit: en la classificació de les Formes vitals de Raunkjaer són aquelles plantes que han optat per l’estratègia de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que en l'estació desfavorable, les parts vives de la planta mig s’amaguen (les parts subterrànies i borrons arran del sòl), mentre que les seues parts aèries es dessequen i desapareixen.

DESCRIPCIÓ: Herba perenne, de fins un metre i mig d’alçada, molt ramificada, amb tiges erectes i d’arrels tuberoses

Fulles ovades i acuminades
Fulles oposades, peciolades, de vegades les superiors sèssils, de limbe ovat, acuminat, truncades a la base, de marge enter.

Flors infundibuliforme de colors variats
Flors apareixen en cimes ramoses terminals, compactes; són molt oloroses a la nit, hermafrodites, amb la base envoltada per un involucre amb cinc lòbuls persistents, que fa el paper de calze. La corol·la és en forma d’embut que s’obri en cinc lòbuls de colors variables. Androceu amb cinc estams soldats a la base i exserts. Gineceu d’ovari súper amb estil filiforme i estigma discoide. Floreix d’agost a novembre

Fruit en antocarpi
Fruit aqueni oval, anomenat antocarpi, de fins 9 mm, negre i rugós.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les nictaginàcies tenen un tipus de fruit particular, consistent en un aqueni envoltat per la part persistent i acrescent del periant, anomenat antocarpi.

Estams exserts
USOS I PROPIETATS: Les arrels polvoritzades s’han emprat com porgant en medicina popular, i les fulles per a tractar ferides i abscessos. Les flors es fan servir de colorant alimentari. El suc de les flors i de les llavors matxucades s’usa en Àfrica com tinta. Però on més s’empra és en jardineria, com a planta ornamental per l’abundant i variada floració i la fragància nocturna.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Mirabilis ve del llatí “mirabilis, -e” admirable, meravellós, per l’admirable colorit de les flors. Carolus Clusius (1526-1609) metge i botànic, fundador d’un dels primers jardins botànics d’Europa, en Leiden,  va anomenar a la flor de nit “Admirabilis peruana”, pel nom que rebia aleshores a Espanya: Maravilla del Perú.
L’epítet específic jalapa fa referència a la ciutat mexicana de Jalapa, a la província de Veracruz, lloc originari de la Ipomoea purga amb una arrel gruixuda, semblant a la de la flor de nit, de la qual s’extrau un fort laxant.


 Les flors poden ser de colors diferents a la mateixa planta, s’obrin a poqueta nit, perfumen l’ambient durant les hores de foscor i es tanquen quan el sol ja està alt. 

Mirabilis jalapa va ser descrita per Carles Linné i publicada en Species Plantarum, vol. 1, p. 177 en 1753.

Família Nyctaginaceae


1 comentari:

  1. Aquesta planta es fantástica, surt cada any i fa unes mates ben grans, el nom de mirabilis es perfecte!
    El que m'agrada es que tingui diversos colors a la mateixa planta, be i també el seu perfum al estiu.
    Una abraçada, Manel.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...