Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 26 de gener del 2017

Agrocybe pediades (Fr.) Fayod

NOMS: Castellà: Cabeza de campo. Agrocibe pediades. Francès: Agrocybe des pelouses. Anglès: Common fieldcap. Alemany: Raustielige. Raustieliger Ackerling. Halbkugelige. Trockene Ackerling. 

Surt als parcs i jardins, i a les clarianes dels pinars
SINÒNIMS: Agaricus pediades Fr. (basiònim); Agrocybe semiorbicularis  (Bull. Ex Fr.) Sing.

HÀBITAT: Surt als prats, a les clarianes dels pinars, parcs i jardins, a les primaveres plujoses i, especialment, a la tardor.

DESCRIPCIÓ: Capell d’1 fins 4 cm de diàmetre, hemisfèric i aplanat d’adult, amb cutícula llisa que pot separar-se, no gens higròfana però un poc viscosa amb humitat, de color ocre groguenc de jove.

Himeni de làmines espaiades adnates molt escotades, amples, amb lamèl·lules, de jove blanquinoses però de color ocraci quan adulta. Esporada de color tabac.

Himeni amb làmines adnates i escotades
Peu cilíndric de fins 6 cm d’alçada, llis, de color semblant al capell, sense anell ni restes de vel.

Carn minsa, d’olor i sabor farinós

COMESTIBILITAT: No té interès culinari degut a la carn escassa i poc consistent. (Mai no mengi qualsevol bolet fins que estigui segur que és comestible, ja que molts són tòxics i alguns són un verí mortal) 

Capell hemisfèric amb cutícula llisa i no gens higròfana
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Agrocybe deriva del grec “ἀγρός agrós” camp i “κυβη cybe” cap, barret, és a dir, cap dels camps. L’epítet específic pediades deriva del grec "pediás-pediádos" que significa de les planes o de la terra.

Aquest taxó va ser descrit primerament pel micòleg suec Elias Magnus Fries com Agaricus pediades en 1821. En 1889, amb el nom actualment acceptat de Agrocybe pediades va ser descrita per Víctor Fayod (Fayod.) i publicada en Annales des Sciences Naturelles Botanique 9: 358 (1889)

CURIOSITATS MICOLÒGIQUES: Les característiques apreciables a simple vista, dels fongs superiors, són el peu i el capell. Sota el capell hi ha l’himeni, que es presenta en forma de diferents estructures les més comunes de les quals són làmines radials. L'himeni representa la part fèrtil del bolet, es a dir, el lloc on es generen les espores. Cada bolet produeix milions d’espores que, observades al microscopi, presenten formes diferents, però la forma i el color és constant per a una determinada espècie, d’aquí ve la seva importància per a la sistemàtica.

Família Strophariaceae

                                     
Llegiu l'advertència abans de fer de boletaires o pebrassers.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...