Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dissabte, 4 de juny del 2011

Scabiosa stellata L.


NOMS: Cardeta. Cardetes.  Cast. Escabiosa menor. Farolitos. Botón de soldado. Joyel de dama. Italià: Vedovina stellata. Francés: Scabieuse étoilée. Anglés: Starflower. Alemany: Stern-Skabiose.

Capítol fructificat que caracteritza l'espècie amb les sedes del calze en forma d'estrella
SINÒNIMS: Lomelosia stellata (L.) Rafin; Scabiosa monspeliensis Jacq.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània occidental

HÀBITAT: Thero-Brachypodietalia. Erms, clars de bosc i matollars sobre substrat calcari, argilós o guixos, en contrades muntanyoses i eixutes. Fins els mil metres d’altitud. Aquesta del pinar de la Vuelta (Vallada)

Herba erecta d'un o dos pams
FORMA VITAL: Teròfit: planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors.

DESCRIPCIÓ:  Herba anual de tiges erectes d’un o dos pams d’altura, simples a ramificats a la base. Indument de pèls corbats cap avall. 

Fulles caulinars amb abundant indument pilós
Fulles lanceolades o espatulades amb pèls abundants i marge dentat, les basals, i pinnatífides les caulinars. 

Corol·la rosada amb pèls
Flors hermafrodites en capítols sobre peduncles llargs i involucre amb 7-10 bràctees. Calze amb pèls i cinc arestes de color roig porpra. Corol·la amb un tub i cinc lòbuls, rosada, també amb pèls. 


El calze creix (Acrescent) per coronar el fruit en aqueni
Fruit en aqueni amb una corona proveïda de més de trenta nervis i depassada amplament per les sedes del calze. 

A l'antesi (floració) el calze és menut però les sedes són llargues
CURIOSITATS BOTÀNIQUES: la flor de la Scabiosa no és com la de les compostes, per més que la inflorescència és en capítol. En aquesta espècie, quan cau la corol·la rosada, creix el calze i es transforma en involucre, una corona escariosa i delicada sostinguda per els nervis, d’on surten les arestes del calze que li dona un aspecte elegant. 

USOS I PROPIETATS: No els coneguem

Flors en capítol amb involucre format per llargues bràctees
SABIES QUE... el terme genèric Escabiosa ve, segon uns autors del llatí “scabiosus, -a, -um”, que significa aspre,  sarnós; segons altres vindria del llatí “scabies, -ei” que significa aspror. Pot ser per la Scabiosa columbaria servia, suposadament, per curar la sarna o simplement per el indument d’aquestes plantes.
L’epítet stellata fa referència a la geometria estrellada del involucel quan el capítol està en fruit.

Família Dipsacaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...