Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dissabte, 2 de juliol del 2011

Blackstonia perfoliata ( L.) Hudson subsp. perfoliata


NOMS: Centaura groga. Clora. Blackstònia. Occità: Jauneta, Tòra. Cast. Clora. Centaura. Centaura amarilla. Francés: Blackstonie perfoliée. Centaurée jaune. Chlore perfoliée. Chlorette. Italià: Centauro giallo. Holandès: Zomerbitterling. Anglés: Yellow-wort. Alemany: Durchwachsenblättriger Bitterling. Gewöhnlicher Bitterling. Sommerbitterling. Verwachsenblättriger Bitterling.  

La flor té un número variable de pètals (entre 6 i 12)
SINÒNIMS: Chlora perfoliata (L.)

DISTRIBUCIÓ:  Holàrtica: La ecozona holàrtica fa referència als hàbitats que es troben a travès del conjunt del continents de l'hemisferi nord.

HÀBITAT: Brachypodion phoenicoidis. Prats terofitics, vores de camins, sobre sòls calcaris, fins els 1500 metres d’altitud.

Planta erecta, de color verd glauc
FORMA VITAL: Teròfit: planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors.

DESCRIPCIÓ:  Herba erecta de color glauc, sense pèls, de fins dos pams d’alçada

Les fulles semblen travessades per la tija (perfoliades)
Fulles petita roseta basal; fulles caulinars (les de la tija) triangulars, oposades i soldades per la base (perfoliades), acabades en punta (mucronades)

Calze amb sèpals linears en nombre igual al nombre de pètals
Flors hermafrodites d’un groc or, en corimbes en dicasi, pedunculades. Calze dividit fins la base en sèpals linears. Corol·la més llarga que el calze, amb un nombre variable de pètals, de sis a dotze, igual que els sèpals. Floreix des del principi de la primavera fins el final de l’estiu.

Fruits en càpsula ovoide
Fruit en càpsula ovoide.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Els prats terofítics són comunitats herbàcies dominades per espècies anuals que passen les estacions desfavorables de l’any en forma de llavor. És a dir, prats on predominen les plantes teròfites.

Floreix al llarg de la primavera, fin l'estiu
USOS I PROPIETATS: A partir de l’extracte de la planta s’obté un tint groc.
No es coneixen usos medicinals d’aquesta espècie.

SABIES QUE... el nom genèric Blackstonia deriva del botànic i farmacèutic londinenc del segle XVIII, John Blackstone. El nom de l’espècie perfoliata fa referència a les fulles caulinars que són perfoliades, és a dir, que són fulles sèssil que rodegen per complet la tija de manera que sembla una fulla perforada per aquesta.

Família Gentianaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...