Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 27 de juliol del 2011

Oxalis pes-caprae L.

NOMS: Agrets. Agrítol. Fel i vinagre. Flor d’avellana. Vinagrella. Avellanetes. Agre. Magret, Magreta, Pa amb peixet, Pa de cucut.  Castellà: Agrios. Canario. Matacañas. Trebol de huerta. Dormilones. Trevina. Gallego: : alegría, flor do sono, pan d'o cuco, trebo acedo, vinagreta. Port. : azedinha, erva canária, erva pata, trevilho, trevo azedo. Italià: Acetosella gialla. Francés: Oxalide des Bermudes. Oxalide pied-de-chèvre. Anglés: Bermuda Buttercup. Cape cowslip, Cape sorrel, Sour grass, Soursob, Yellow sorrel.  Alemany: Ziegenfuß-Sauerklee. Holandés: knikkende klaverzuring

Inflorescència d'agret en cima umbel·liforme
SINÒNIMS: Oxalis cernua Thunb.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània meridional

HÀBITAT: Ruderali-Secalietea. Camps, vores de camins i zones humides. És d’origen sud-africà i ha colonitzat els camps de conreu i fins i tot se la troba dins de les comunitats naturals. Fins els 500 metres d’altitud. 

S’estén amb facilitat formant una estora atapeïda
FORMA VITAL: Geòfit: és una planta amb estructures perdurables que passa l'estació desfavorable sota terra.

DESCRIPCIÓ:  Herba ruderal perenne, geòfit bulbós, de fins 30 cm d’alçada, que brota abundantment i s’estén amb facilitat per la multiplicació dels bulbs. 

Fulles amb tres folíols en forma de cor
Fulles trifoliades amb folíols en forma de cor, i petites taques fosques, al final d’un llarg pecíol (de vora 20 cm)amb estípules.

La flor té deu estams. Cinc més curts que els altres cinc
Flors en cima umbel·liforme al final d’un llarg peduncle de fins un pam. Flors hermafrodites amb cinc peces per verticil (pentàmeres). Calze amb cinc sèpals lliures. Corol·la amb cinc pètals grocs que formen un embut. Deu estams, cinc més curts que els altres cinc. Ovari súper amb cinc estils lliures més curts que els estams. Floreix de setembre a maig.

Fruit en càpsula pubescent
Fruit en càpsula amb pèls curts i suaus (pubescent)

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les fulles i les flors són sensibles a la llum. Els folíols estan plegats o estesos segons la intensitat de la llum, pel matí s’obrin i per la nit es pleguen, i el mateix passa amb la corol·la que s’obri o es tanca segons les condicions mediambientals. Aquest fenomen rep  el nom de moviments nictinàstics.

USOS I PROPIETATS: L’àcid oxàlic s'empra en tintoreria i com a revelador de fotografies.

Els cinc pètals donen a la corol·la forma d'embut
SABIES QUE... El nom genèric Oxalis ve del grec oxýs, -eîa, que significa agut, penetrant, agre, àcid, pel gust àcid de la planta. L’epítet específic pes-caprae ve del llatí pes, que significa peu, i caprae que significa cabra, però no conec el motiu.

La majoria d'espècies d'Oxalis són tòxiques per al bestiar ja que contenen àcid oxàlic. Aquest àcid pot produir càlculs renals.

És considerada una mala herba i és molt difícil d’eradicar doncs, els bulbs crien molts petits bulbs a una fondària considerable.

Oxalispes-caprae L. var. Pleniflora Lowe
Existeix una varietat de la mateixa espècie, la Oxalispes-caprae L. var. pleniflora Lowe, amb una flor d'aspecte completament diferent

Família Oxalidaceae



1 comentari:

  1. M'agradat molt el comentari sobre la oxalis. A Menorca sovint, i més ara al febrer, tenim camps totalment "invadits" d'aquesta planta, que és molt bonica a la vista, però no tant quan es coneix la seva acció invasora.
    Salut!
    www.enmenorca.wordpress.com

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...