Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 5 de juliol del 2011

Sedum album L.


NOMS: Crespinell blanc. Arrocet. Arròs de paret. Arròs de pardal. Crespinell. Pa d’arròs. Pinets de teulada. Pinyonets. Rabo de sarvatxo. Mulet. Raïms de llop. Occità: Picapola. Rasinet. Cast. arroz, pampajarito grana, platanicos, uva de gato, uva de perro, vermicularia, pan de cuquiello, uña de gato. Gall. Piñeiriña. Uvas de raposo. Uvas de lagarto. Basc: Telanbelarr. Txoribazca. Port. Sempreviva menor. Arroz dos telhados. Pinhões de rato. Francés: Trique madame. Orpin blanc. Sédum blanc. Italià: Borracina bianca. Pinocchiella.  Anglés: White stonecrop. Small Houseleek . Alemany: Weißer Mauerpfeffer. Weiße Fetthenne. Olandés: Wit Vetkruid

Flors de crespinell blanc amb les característiques anteres negres
SINÒNIMS: Sedum micranthum Bastard ex DC.
Dues subespècies: Sedum album subsp. album que apareix als Pirineus i a les muntanyes Catalanídiques, i la  Sedum album subsp. micranthum que habita la regió mediterrània.

DISTRIBUCIÓ:  Holàrtica: fa referència als hàbitats que es troben a travès del conjunt del continents de l'hemisferi nord.

HÀBITAT: Thero-Brachypodion. Sòls poc profunds, esquelètics, en cingles, murs, ruïnes, sobre substrat calcari. Fins els 1500 metres d’altitud.  

Aprofita l'escassa terra de les irregularitats de les roques
FORMA VITAL: Camèfit: Són els vegetals que les seves parts aèries són persistents tot l'any però que tenen les seves gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

DESCRIPCIÓ:  Planta perenne de tiges un poc llenyoses que rebrota abundosament (cespitosa) d’un pam d’alçada

Fulles cilíndriques amb l'àpex arrodonit
Fulles esparses, sèssils, carnoses d’àpex arrodonit que cobreixen la tija, sense pèls (glabres) i de secció cilíndrica. 

Els pètals del crespinell blanc s'obrin com una estrella
Flors blanques en cimes en forma de corimbe amb bràctees semblants a les fulles però més petites. Hermafrodites,amb cinc peces (pentàmeres), pedunculades; Calze de cinc sèpals soldats a la base; corol·la amb cinc pètals soldats a la base que s’obrin com una estrella; 10 estams amb les anteres negres; ovari súper amb 3 o 4 estils acabats en un petit estigma. Floreix per juny, juliol i agost.

Fruit amb cinc fol·licles
Fruit en plurifol·licle dividit en cinc fol·licles (fruit sec) amb 2-4 llavors cadascun.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Té dues classes de tiges que poden diferenciar-se a simple vista: fèrtils i estèrils. Els fèrtils són llargs i erectes, de color rogenc, amb les fulles molt repartides al llarg de la tija que es divideix en tiges secundàries portadores de les cimes florals. Les tiges estèrils són més curts, de color grisenc, esteses pel sòl, de les quals surten arrels que les fixen al terreny.

USOS I PROPIETATS: El seu suc és astringent i cicatritzant. Les parts aèries s'han utilitzat en medicina popular per preparar emplastres vulneraris i refrescants sobre ferides, ja que regenera la pell ràpidament, cicatritza prompte i evita l’aparició d’infeccions.
Conté elements importants per al bon funcionament de l’organisme com són el ferro, sodi, magnesi i potassi, en forma de clorurs i fosfats, el que li proporciona qualitats refrescants i rehidratants.
S’empra per curar ferides, nafres, úlceres de la pell, hemorroides sagnants i pells irritades en decocció per rentats i compreses i en emplastres.
Per via interna pot ser tòxica i provocar símptomes d’intolerància per la qual cosa no és aconsellable la seua utilització.
També s’utilitza en jardineria.

En jardineria s'empra com planta entapissant en llocs secs
SABIES QUE... El terme genèric Sedum ve del llatí i significa assegut, per la forma que tenen algunes espècies d’agafar-se a les roques; el específic album ve també del llatí i significa blanc, en referència al color de les flors.
Els xiquets jugaven amb les fulles de crespinell i els panets, els fruits de la malva, preparant plats de menjar que deixaven per als pardalets. Al dia següent s’acudia al mateix lloc i si se l’havien menjat era senyal de bona sort.

Família Crassulaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...