Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 5 d’abril del 2012

Malva sylvestris L.


NOMS: Malva major. Malva vera, Malvera, Malvins, Malví. Malva. Vauma. Occità: Maulo, Mauva, Mavo, Èrba de fumarzon . Castellà : Malva silvestre. Panecillos. Alboeza. Botonera. Hogacinas. Pan i quesito. Gall. Malveira. Eusk. Malba arrunta. Balma. Mamukio. Zibuin. Ziga. Port. Malva mourisca. Malva selvagem. Italià: Malva selvatica. Francès: Mauve sauvage. Grande Mauve. Anglès: Mallow. Cheese-flower. Alemany: Wilde Malve. Mauretanische Malve. Holandès: Groot Kaasjeskruid. Grec: Αγριομολόχα. Μολόχα . Μάλβα η άγρια .

Flor de malva amb els pètals emarginats
SINÒNIMS: Malva silvestris ; Malva silvestris subsp. ambigua (Guss.) Samp. ; Malva ambigua Guss.; Malva mauritiana L.;  Malva polymorpha Guss. ; Malva vivianiana Rouy;  Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Holàrtica: Zona biogeogràfica que comprèn les zones fredes, temperades i subtropicals de l'hemisferi nord.

HÀBITAT: Hordeion leporini, Sisymbrion officinalis . Ruderal. Camps, vores de camins, solars abandonats, en llocs nitrificats. Fins els 1600 metres d’altitud.

Mata molt ramificada des de la base
FORMA VITAL: Hemicriptòfit: són aquelles plantes que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que aquest tipus d’herbàcies renoven la part aèria cada any, perquè no la conserven durant l'època desfavorable.

DESCRIPCIÓ:  Mata que pot passar del metre d’alçada, molt ramificada des de la base. Viu als mateixos llocs que la Lavatera cretica però es diferencien pel calicle, que en la Malva és petit i lineal en lloc de ser ample i triangular com en la Lavatera.

Fulles amb nerviació palmada
Fulles palmatífides amb 3-7 lòbuls més o menys marcats, alternes, serrades i peciolades

Els filaments dels estams formen un tub que envolta l'estil
Flors en raïms de cimes. Flors hermafrodites, pedunculades, de 2 fins a 6 cm de diàmetre. Calze amb cinc sèpals triangulars. Corol·la amb cinc pètals de color malva amb venes obscures i amb una osca a l’àpex (emarginats). Nombrosos estams formant un tub que envolta l’estil. Calicle de tres peces estretes. Ampla període de floració, de gener a octubre.

Fruit en esquizocarp
Fruit en càpsula (esquizocarp)

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: De vegades sembla que hi ha doble calze, doncs un verticil extrafloral, format per bràctees, surt per baix dels sèpals. Aquest verticil és l’anomenat calicle, característic i element diferenciador d’algunes espècies de malvàcies.  

USOS I PROPIETATS: En infusió combat les afeccions dels sistema respiratori, l’estrenyiment i els còlics intestinals.
Per eradicar granets i furóncols és suficient en posar un drap banyat amb una infusió de malva i el seu poder emol·lient posarà fi al problema. A més té propietats vulneràries i cicatritzants.
És important assenyalar que s'han de descartar la fulles que continguin més d'un 5% d'infestació amb el rovell de la malva, el fong Puccinia malvacearum.

Flors grans, entre 2 i 6 centímetres de diàmetre
SABIES QUE... El llatí “malva, -ae” donava nom a diverses espècies dels gèneres Malva, Althaea i Lavatera. Segons alguns autors ve del grec “malakos” que vol dir moll, blanet, pel poder emol·lient de la planta.
L’epítet específic, sylvestris, ve del llatí “silvestris, -e, que significa silvestre, salvatge, que creix sense cultiu.
Els xiquets, jugant, mengen els fruits immadurs que tenen forma de formatget o de panet, però en temps de fam s’han menjat els brots tendres bullits, com a verdura.
L’expressió “criar malves” per a dir mort i soterrat, fa referència al fet que creix en llocs molt nitrogenats, com els cementiris.

Família Malvaceae

3 comentaris:

  1. Volia demanar-te un favor, en la entrada següent:
    http://www.camillaperez.com/?p=1540 surt una flor que vaig fotografiar entre farigoles i de la que no he pogut trobar el nom.
    Podries dir-me´l.
    Moltes gràcies.

    ResponElimina
  2. Hola Camil·la, no se molt be a quina et refereixes però la de baix de la calabruixa és el tàrrec (Salvia verbenaca) (http://www.menudanatura.com/search/label/G%C3%A8nere%20Salvia) i la de damunt de la calabruixa és una orquídia, del gènere Ophrys, que no puc identificar amb claredat perquè no s'aprecia el dibuix del label, però segurament és l'abellera (Ophrys apifera).
    Gràcies per visitar Menuda Natura. Una abraçada.

    ResponElimina
  3. Moltíssimes gràcies Manel.
    Segueixo l teu bloc amb molt d'interés.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...