Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

diumenge, 20 de maig del 2012

Matricaria recutita L.

NOMS: Camamirla. Mançanilla dolça. Camamilla. Camamilla vera. Manganilla. Mulet. Majola. Occità: Bolièg, Bolèg, Camamilha, Camomilha, Èrba a l'uelh . Castellà:  Camamila. Camomila. Manzanilla. Basc: Kamamila arrunta. Bitxeleta. Lilibitxi. Txilinbelar. Gallego: Bramaza. Camomila. Macela. Manzanela. Mançanilha. Portuguès: Camomila dos alemaes. Chamomilla. Margaça das boticas. Italià: Camomilla comune. Francès: Camomille sauvage, Camomille vraie, Matricaire camomille, Matricaire tronquée. Anglès: German camomile, Scented mayweed, Wild chamomile.  Alemany: Echte Kamille. Neerlandès: Echte Kamille.

Capítols de la popular mançanilla dolça
SINÒNIMS: Matricaria chamomilla L.;  Chamomilla recutita (L.) Rauschert.; Courrantia chamomilloides Sch. Bip.;   Matricaria bayeri Kanitz.;   Matricaria chamomilla var. salina Schur;  Chamomilla officinalis K.Koch.; Matricaria suaveolens L. Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Originaria d'Europa Meridional i Oriental i d'Orient Pròxim, en l'actualitat es troba estesa per tota Europa, Amèrica i Austràlia.

HÀBITAT: Ruderali-Secalietea. Vores de camins, camps, rostolls. Aquest dels Alcavins del riu Cànyoles de Vallada (València). Fins els 1400 metres d’altitud.

Herba de tiges erectes amb olor a poma
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ:  Herba erecta que pot arribar als 50 cm d’alçada, ramificada, amb tiges blanquinoses amb pèls, que fa olor de camamilla.

Fulles dividides en segments linears
Fulles alternes, sèssils i bipinnatisectes amb els segments linears i separats entre ells.

Capítol amb flors tubulars grogues i les externes amb lígula blanca
Flors en capítols sobre peduncles axil·lars, amb el receptacle cònic i buit; flors externes ligulades i femenines i les internes tubulars i hermafrodites. Calze inexistent. Corol·la de les flors externes amb lígula blanca, i la de  les internes és un tub groc amb cinc lòbuls. Cinc estams i ovari ínfer. Floreix de maig a octubre.

Aquenis sobre el receptacle ovat i buit
Fruit en aqueni

CURIOSITATS BOTÀNIQUES:  Les compostes tenen la característica de tindre les flors agrupades en capítols, és a dir, en un eix de verticils molt escurçats i eixamplats que formen el receptacle on creixeran les flors. En les anomenades popularment margarides, el que prenguem per “la flor”, és en realitat un conjunt de flors que formen el capítol.

"Margarides" de camamirla amb les lígules dirigides a terra
USOS I PROPIETATS: Les propietats farmacològiques de la mançanilla dolça han sigut demostrades en assajos clínics i el seu ús aprovat per la Comissió E del Ministeri de Sanitat alemany.
Les flors seques o fresques, en infusió, tenen propietats digestives, i es prenen contra problemes gastrointestinals, diarrees i dolors menstruals, a més de tindre propietats sedants, sense relaxació muscular, adequades per combatre l'estrés, el insomni i la depressió.
En aplicacions externes, mitjançant compreses humides amb l'aigua de la bullida de la planta,  també s’empra contra la inflamació dels ulls, doncs la planta té propietats antiinflamatòries, antibacterianes i antifúngiques.
L'oli essencial que s’extrau de la camamilla és usat en perfumeria per l'elaboració de sabons, locions i cremes. Té propietats beneficioses per al cabell, ajuda a eliminar la picor i la descamació en eliminar els bacteris que s'hi troben i, al mateix temps, aclareix el cabell i el deixa més brillant.

SABIES QUE... El nom genèric Matricaria deriva del llatí “matrix”, matriu o úter, per les propietats ginecològiques de la planta.
El nom d’alguns sinònims i de molts noms comuns, Chamomilla, deriva del grec ”chamai” que significa petit, i de “mélon” que significa poma, per l'olor que desprèn paregut a algunes espècies de pomes. Altre nom comú, manzanilla, també fa referència a la petita poma.

Família Compositae (Asteraceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...