Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 23 de maig del 2012

Medicago orbicularis (L.) Bartal.

NOMS: Acordions. Trèvol de llapassa. Trèvol d'estormia. Melgó d'acordions, Melgó d'estormia. Occità: Erbo de la rodo. Castellà : Caracolillo, Carretilla, Carretón, Mielga de caracolillo, Torteruelo, Tortezuelas. Portuguès : Luzerna-de-fruto-lenticular. Luzerna-orbicular. Italià: Erba-medica orbicolare. Francès: Luzerne orbiculaire. Anglès: Button medic, Button-clover, Large disc medic. Blackdisk Medick. Alemany: Tellerförmiger Schneckenklee. Scheibenklee.

Melgó d'acordions
SINÒNIMS: Medicago polymorpha var. orbicularis L.; Medicago biancae (Urb.) P. Silva.;Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Brachypodion phoenicoidis. Camps, erms, fenassars. Fins els 1500 metres d’altitud.

Tiges postrades molt ramificades des de la base
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ:  Herba anual amb tiges postrades, molt ramificada des de la base, que s’estenen per terra arribant als 70 cm de llargària.

Fulles trifoliades de marge serrulat
Fulles amb tres folíols obovats triangulars amb el marge serrulat. 

Corol·la papilionàcia amb l'estendard major que les ales i la quilla
Flors en raïms de dos a quatre flors pedunculades. Calze glabre amb cinc dents estretament triangulars. Corol·la papilionàcia de color groc, amb l’estendard major que la quilla i les ales. La flor no és major de 5 mm. Floreix a la primavera.

Fruit inconfusible amb forma d'hèlix aplanada
Fruit en llegum discoide formant una hèlix aplanada, glabra i sense espines, que va perdent amplària segons s’acosta a l'àpex. La llegum permet identificar-la amb facilitat.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Els fruits de les espècies del gènere Medicago tenen la particularitat de ser llegums de formes diferents però tots enrotllats de forma helicoïdal. 

USOS I PROPIETATS: És emprada com a planta farratgera per la duresa i resistència a la descomposició de les llavors, que permet la regeneració de les plàntules, l’alta qualitat nutritiva i contingut proteic.

SABIES QUE... El genèric Medicago deriva del grec “Medike” que significa mede, perquè, segons Plini, l’alfals (Medicago sativa) fou introduïda en Grècia durant les Guerres Mèdiques (actual Iran), i del sufix llatí –ago, -inis, que indica paregut o relació.  
L’epítet específic orbicularis ve del llatí i significa orbicular, de contorn circular, per la forma dels fruits.
Manté relacions simbiòtiques amb el bacteri Sinorhizobium medicae que fixa el nitrogen de l’aire en la terra.
Els fruits de M. minima i de M. orbicularis podem trobar-los sovint acumulats a l’entrada dels formiguers, doncs les llavors són consumides per les formigues.
   
Família Leguminosae (Fabaceae, Papilionaceae)

1 comentari:

  1. Aquesta informació hem va de perles ja que estic intentant recollir llavor silvestre d'aquesta lleguminosa per sembrar-la a sota dels ceps, ja que no creix molta alçada (es rastrera ) i a lestiu es dona be i si veig que no deixa creixer les altres erbes , sera perfecte.
    Ja veurem.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...