Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 2 de maig del 2012

Ophrys speculum Link

NOMS: Mosques blaves. Abellera de mirall. Caramono. Espill de venus. Sabatetes del Bon Jesús. Castellà : Espejo de Venus. Abejita. Abejera. Caramono. Portuguès: Abelhao. Erva abelha. Italià: Ofride azzurra. Francès: Ophrys cilié. Ophrys bécasse. Ophrys oiseau. Ophrys miroir. Anglès: Mirror Orchid. Alemany: Spiegel-Ragwurz.

Flor d'abellera de mirall
SINÒNIMS: Ophrys speculum subsp. speculum Link.; Ophrys ciliata Biv.;  Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Rosmarino-Ericion. Prats secs, erms, timonedes, coscollars, de preferència calcícola.

Cada planta té una sola tija d'un pam d'alçada
FORMA VITAL: Geòfit: planta amb estructures perdurables que passa l'estació desfavorable sota terra.

DESCRIPCIÓ:  Planta d’una sola tija angulosa de fins 30 cm d’alçada, amb dos tubercles ovoides sota terra.

Fulles en roseta bassal de fins sis fulles, les caulinars, més petites, embeinen la tija
Fulles bassals, de 4 a 6 només, oblongues. A la tija hi ha dos o tres fulles lanceolades que embeinen la tija.

Label inconfusible amb lluentor d'espill
Flors en espiga laxa, amb les bràctees més llargues que l’ovari. Tèpals externs amb el marge revolut i són còncaus i ovalats, de color verd groguenc amb franges brunes. Tèpals interns molt petits, linear-lanceolats d’un bru violaci.  Label trilobat amb una gran taca blava que té lluentor d'espill i amb forma de llengua, vorejada per un marge vellut de color bru. Un sol estam. Ovari ínfer amb l’estil soldat a l’estam i dos estigmes fèrtils. Floreix a finals de l’hivern i la primavera.  

Fruit en càpsula
Fruit en càpsula que conté nombroses llavors petites.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Cada orquídia té el seu propi insecte polinitzador i depen d’aquest per a la seua supervivència. El label d’aquesta espècie imita l’abdomen d’una vespa de la família Scoliidae, la Dasyscolia ciliata. Fou en aquesta espècie, Ophrys scpeculum, en la que es va descobrir i  es va descriure el fenòmen de la “pseudocopulació”.

Al nostre territori hi ha la Ophrys speculum subsp. speculum Link
SABIES QUE... Ophrys deriva, possiblement, del grec “ophrýs, -yós”  que significa cella, entrecella. Tot i que no veig la relació, va ser emprat per Plini el Vell a la seua obra “Història Natural”.
L’epítet específic speculum deriva del grec “speculum”, que significa similar a l’espill, en referència a la brillantor d’espill del label.

Família Orchidaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...