Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 29 de maig del 2012

Vicia parviflora Cav.

NOMS: Veça. Veçó. Veça gràcil. Vicia tetrasperma. Castellà : Garrobilla. Ojo de serpiente. Arvejana.  Portuguès: Ervilhaca brava. Francès: Vesce à fleurs lâches, Vesce à petites fleurs. Italià: Veccia gracile. Anglès: Slender Vetch. Slender Tare. Many-seeded slender Tare. Alemany: Zierliche Wicke. Zarte Wicke. Schmalfiedrige Wicke.

Flors papilionàcies molt petites
SINÒNIMS: Vicia tetrasperma (L.) Schreb. subsp. gracilis (Loisel.) Hook.; Principio del formulario
Vicia gracilis Loisel.; Vicia tenuissima auct.; Vicia laxiflora Brot.; Ervum gracile (Loisel) DC.
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Thero-Brachypodietea. Brolles, herbassars, garrigues. Fins els 1500 metres d’altitud. Aquesta de la vora del riu Cànyoles al pas per Vallada (València)

FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ:  Herba fina i delicada de tiges enfiladisses de fins 50 cm de llargària.

Fulles compostes amb folíols estrets i allargats
Fulles compostes, peciolades, dividides en 2-4 parells de folíols allargats i estrets i acabades en circell simple.

Inflorescències amb llarg peduncle i de 2 a 6 flors
Flors papilionàcies, molt petites (uns 5-7 mm) de color blavós liliaci i pedunculades, en inflorescències de 2-6 flors amb peduncle més llarg que la fulla de l’axil·la de la qual surt. Calze campanulat i pubescent amb cinc lòbuls desiguals més curts que el tub. Estendard emarginat i la quilla recta. Floreix a la primavera.

Llegum petita
Fruit en llegum amb les 4-6 llavors marcades.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Un llegum és un fruit que s'obri quan està madur (dehiscent). És el fruit característic de la família de les lleguminoses i quan s'obre ho fa per la sutura ventral i pel nervi mitjà. Adopten formes diverses des de les allargades a les arrodonides. Poden tenir una llavor, com en el cas dels cigrons, dues, com en les llenties, o moltes, com els pèsols o les faves.

Estendard emarginat
SABIES QUE... el genèric Vicia deriva del llatí “vicia, -ae,” que era el nom que rebia la veça (Vicia sativa L.) a l’antiga Roma que va adaptar el nom grec “bíkion, -ou”.
L’epítet específic parviflora deriva del llatí “parva” que significa petit, en referència a les flors tan menudes.
L'única espècie del gènere Vicia conreada per consum humà és la fava (Vicia faba). Altres espècies es conreen com a plantes farratgeres per a l'alimentació animal, com a gra o per incrementar el nivell d'humus del sòl un cop enterrades, com adob verd.
Les veces conreades com a farratge són generalment tòxics per als animals no remugants, com els humans, almenys si es mengen en quantitat.

Família Leguminosae (Fabaceae, Papilionaceae)

2 comentaris:

  1. Hola, enhorabuena por tu blog. Te quería comentar que tienes razón en lo del consumo animal, se usa mucho como forrajera o mezclada con otros cereales, en el monte incluso lo llaman pasto cervuno. Pero también hay una comida, de la que no se debe abusar por contener una ligera cantidad de alcaloides que son las almortas con la que se hacen las gachas. La harina de almortas o de titos u otros nombres.
    Un saludo desde mi blog Almanaque Natural

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es verdad Enrique, es Lathyrus cicera, la almorta, que si se abusa de su consumo puede provocar una enfermedad llamada latirismo. Por cierto tenes un blog estupendo. Saludos

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...