Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dissabte, 5 de maig del 2012

Parentucellia latifolia (L.) Caruel


NOMS: Parentucel.lia latifòlia. Castellà: Algarabia. Portuguès: eufrásia-de-folhas-largas. Francès: Eufragie à larges feuilles. Italià: Perlina rossiccia. Anglès: Southern Red-bartsia. Broadleaf Glandweed. Broad-leaved Eyebright. Alemany: breitblättrige Parentucellia. Grec: Παρεντουκέλλια η πλατύφυλλη. Παρεντουκέλλια πλατύφυλλη .

Flors diminutes de parentucel·lia
SINÒNIMS: Bartsia latifolia (L.) Sm. in Sibth. & Sm. ; Euphrasia latifolia L.; Eufragia latifolia (L.) Griseb.; Bellardia latifolia (L.) Cuatrec. Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Thero-Brachypodion. Prats anuals, clars pedregosos, llocs amb sòl superficial. Fins els 1300 metres d’altitud.

Herba hemiparàsita anual
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ:  Herba petita de fins 20 cm d’alçada, hemiparàsita anual, amb tiges erectes simples, amb pèls rígids i glandulífers.

Fulles oposades
Fulles oposades, sèssils pinnatífides o pinnatipartides.

Flor bilabiada amb el llavi inferior trilobat
Flors en raïm espiciforme terminal, amb flors petitíssimes, zigomorfes, de color purpuri i blanc. Calze amb quatre lòbuls iguals i acrescent. Els pètals formen dos llavis, el superior convex i més curt que l’inferior que està dividit en tres lòbuls arrodonits; el lòbul central té dos gepes a la base. Estil persistent al fruit. Floreix de març a juny.

Fruit en càpsula
Fruit en càpsula ovoide o el·lipsoide, més llarga que el tub del calze persistent

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Hi ha plantes paràsites que són verdes, és a dir, que també fan la funció clorofíl·lica, però enllacen mitjançant haustoris amb els vasos llenyosos de l’hoste del qual obtenen aigua i sals minerals bàsicament. Aleshores diem que és un “hemiparàsit”, com en el cas d’aquesta parentucel·lia.

Calze amb quatre lòbuls iguals i acrescents
SABIES QUE... El genèric Perentucellia rep el nom en homenatge a Tomasso Parentucelli (1397-1455) que fou el papa Nicolas V, fundador de la Biblioteca Vaticana (1448).
El nom específic latifolia deriva del llatí “latus, -a, -um”, que significa ample, dilatat, i de “folium, -li,” que significa fulla, perquè té les fulles amples.

Família Scrophulariaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...