Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 4 de juny del 2012

Juniperus oxycedrus L. subsp. oxycedrus

NOMS:  Càdec. Ginebre. Ginebró. Occità: Cade, Cadre . Cast. Cada. Enebro. Enebro de la miera. Alerce español. Eusk. Hego-ipurua. Hego-orrea. Port. Oxicedro. Zimbro bravo. Zimbreira. Italià: Ginepro ossicedro.  Francés: Genévrier cade. Cade. Anglés: Berried-cedar. Prickly Juniper.  Alemany: Zwergzeder. Roter Wacholder. Zederwacholder. Holandés: Cade-Olieboom.  Grec: Φιδές. Κέδρος . Οξυκέδρος.

Flors masculines de càdec
SINÒNIMS:  Juniperus rufescens Link ;  Juniperus souliei Sennen;   Juniperus tremolsii Pau;   Juniperus umbilicata Godr.;   Juniperus willkommii Antoine;Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Quercetea ilicis. Rhamno-Quercion cocciferae. Carrascars, alzinars, pinades, coscollars. Tolera be la sequera, al contrari que el ginebre, que prefereix llocs més humits. Fins els 1100 metres d’altitud.

Arbust que pot arribar als 10 metres d'alçada
FORMA VITAL: Macrofaneròfit:  plantes que tenen les gemmes persistents situades a més de 2 metres d'altura.

DESCRIPCIÓ:  Arbust dioic molt freqüent per les nostres terres, que excepcionalment arriba a tindre l’envergadura d’un arbre,  amb branques penjants que donen un aspecte característic. Pot arribar als 10 metres d’altura. 

Tres fulles punxants per verticil
Fulles punxents en forma d’agulla que creixen en verticils de tres en tres. A l’anvers tenen dues línies blanques

Flors masculines amb els sacs pol·línics
Flors masculines i femenines en peus diferents (dioic). Floreix a finals de l’hivern i la primavera

Fruit en galbuls
Fruit en gàlbul globós que va adquirint el color del coure segons va madurant.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Als extrems dels brots del càdec poden aparèixer cecidis o agalles provocades per un dípter de la família Cecydomyiidae, anomenat Oligotrophus panteli .  El cecidi hipertròfia les tres fulles del verticil que s’eixamplen en la base i s’uneixen a l’àpex, tancant una cambra on es desenvoluparà la larva.
Cecidi provocat pel dípter Oligotrophus panteli
USOS I PROPIETATS: La fusta és aromàtica i resistent a la putrefacció pel que s’ha emprat per a la construcció i l’ebenisteria.

De la cocció de la planta s’extrau la “miera”, que servia per evitar la caiguda del cabell quan queia a rodals (per alopècia areata). També s’utilitzava per als dolor de queixal  posant una goteta on estava picada i calmava el dolor i queia el queixal.

En ramaderia també s’emprava l’oli de miera per al tractament de ferides i de la sarna del bestiar.
Els fruits del càdec s’empren, com els del ginebre, per fer ginebra.


SABIES QUE... el nom generic  Juniperus procedeix del llatí “iuniperus” , que és el nom del ginebre, que ve del celta “juneprus” que significa “aspre” pel gust aspre del fruit.

El nom específic, oxycedrus, ve del grec “oxys” que significa punxant, i  “kedros” que era el nom de certes fustes aromàtiques. Si partim amb les ungles un gàlbul desprèn un fort olor a cedre.

El càdec rebrota de soca després d’un cremat.
Els fruits són consumits pels ocells.

Família Cupressaceae


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...