Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 25 de juny del 2012

Dipcadi serotinum (L.) Medic.


NOMS: Marcet. Marcet tardin. Castellà: Jacinto bastardo. Jacinto leonado. Tarabaste. Portuguès: Jacintho da tarde. Jacinto serôdio. Tarabaste. Italià: Giacinto provenzale. Francès: Dipcadi tardif. Dipcadi. Anglès: Brown Bluebell. Alemany: Schweifblatt.

Flor de marcet
SINÒNIMS: Uropetalum serotinum (L.) Ker-Gawl.; Uropetalon serotinum (L.) Ker Gawl.; Ornithogalum serotinum L.Hyacinthus serotinus L.;  Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània occidental

Totes les flors s'orienten en el mateix sentit
HÀBITAT: Thero-Brachypodietea. Ononido-Rosmarinetea. Pastures a llocs secs, replans de roca, fins els 1850 metres d’altitud.

FORMA VITAL: Geòfit: planta amb estructures perdurables que passa l'estació desfavorable sota terra.

DESCRIPCIÓ:  Herba vivaç, monocotiledònia amb una tija erecta de fins 40 cm d’alçada que surt d’un bulb ovoide.

Totes les fulles són bassals
Fulles totes bassals, linears i més curtes que la tija.

Flors amb sis tèpals, tres interns i tres externs
Flors en inflorescència en raïm erecte amb totes les flors al mateix costat (unilateral), amb bràctees lanceolades acabades en punta. Flors pèndules, hermafrodites, amb sis tèpals de color rosa brut; tres tèpals exteriors, amb l’àpex recorbat cap afora, i tres tèpals interiors erectes que semblen soldats (no ho estan). Sis estams més curts que els tèpals. Ovari súper i estigma trilobat.  Floreix d’abril a juliol

Fruit en càpsula trilobada.
Fruit en càpsula loculicida trilobada.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les flors de les liliàcies no estan constituïdes amb els dos verticils, calze i corol·la, sinó que consten de verticils de tres o sis peces; sis tèpals, sis estams –rarament tres o més de sis- i un ovari trilocular. A aquesta família pertanyen els lliris, les tulipes, els jacints, etc.   

Inflorescència en raïm
SABIES QUE... L’epítet específic serotinum és un nom llatí que significa tarda, vesprada, fent al·lusió al moment vespertí de la floració.

Família Liliaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...