Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dissabte, 16 de juny del 2012

Convolvulus althaeoides L.


NOMS: Corretjola. Corriola. Campanera. Capells de serp. Corretjola de serp. Campanella rosa. Corrinxola. Castellà : Corregüela grande. Correhuela rosa. Campanilla. Basc: Belarrlatz, Esquiluntza, Sapabelarr. Portuguès : Verdeselha. Italià: Vilucchio rosso. Francès: Fausse Guimauve. Liseron fausse guimauve. Anglès: Mallow-leaved Bindweed. Pink Bellflower. Alemany: Malvenblättrige Winde. Altheenwinde. Neerlandès: Mediterrane winde. Grec: Κομβολβουλία ο αλθαιοειδής. Άγριο περικοκλάδι .

Corol·la en forma de campana de color rosa
SINÒNIMS: Convolvulus bryoniifolius Sims;   Convolvulus hirsutus Ten.;   Convolvulus italicus Roem. & Schult.

Observacions: Aquesta espècie comprén dues subespècies: la subsp. althaeoides i la subsp. tenuissimus. La primera correspon a una planta més robusta, amb pilositat més o menys patent, amb les fulles superiors dividides en segments amples. La segona és una planta més delicada, amb pubescència fina i sedosa, i les fulles superiors dividides en segments linears.
La subsp. althaeoides es troba a tot el rang de distribució de l'espècie tot i que és rara cap a l'est, on la subsp. tenuissimus és més abundant.Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània meridional

Tiges primes i enfiladisses
HÀBITAT: Saturejo-Hyparrhenion. Vores de camins, erms, terrenys secs però també en camps de cultiu o jardins pel que és considerada malesa. Fins els 700 metres d’altitud.

FORMA VITAL: Hemicriptòfit: en la classificació de les Forma vital de Raunkjaer, són aquelles plantes que han optat per l’estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable i renovar la part aèria cada any, ja que no la conserven durant l'època desfavorable.

DESCRIPCIÓ:  Herba amb tiges enfiladisses i piloses de fins dos metres de llargària.

Fulles lobulades
Fulles peciolades de limbe triangular amb forma de cor i dividit però són molt variables. Les superiors solen estar molt dividides mentre que les inferiors són lobulades o crenades.

Cinc estams inserits a la base de la corol·la
Flors solitàries, o en grups de dos o tres, a les axil·les de les fulles. Calze de cinc sèpals mucronats amb el marge escariós. Corol·la de 3-4 cm de diàmetre, simpètala, amb forma de campana de color rosa. Cinc estams inserits a la base de la corol·la. Ovari súper amb un sol estil acabat en un estigma amb dos lòbuls. Floreix de març a juliol

Càpsula glabra de forma ovoide
Fruit en càpsula ovoide i sense pèls.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les flors que tenen la corol·la amb els pètals soldats formant un tub únic, com en aquest cas, reben el nom de simpètales.

USOS I PROPIETATS: La bullida de les arrels s’ha emprat com a purgant i per expulsar pedres biliars  però no és aconsellable la seua utilització per que té cert nivell de toxicitat.

Calze amb cinc sèpals mucronats
SABIES QUE... El genèric Convolvulus deriva del llatí “convolvere”, que significa embolicar, enredar, per l’hàbit enfiladís de la planta.
L’epítet específic althaeoides resulta de la unió del nom del gènere “Althaea”, i “oides”  que significa semblança o similitud, pel paregut de les flors de la corriola amb les de les espècies del gènere Althaea.

Família Convolvulaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...