Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

divendres, 22 de juny del 2012

Vicia lutea L.


NOMS: Galabarç. Galavars. Veça groga. Castellà : Arveja amarilla. Arvejna. Arvejón. Portuguès: Ervilhaca amarela. Italià: Veccia gialla. Cicerchia pelosa. Francès: Vesce jaune. Anglès: Yellow Vetch. Smooth Yellow-vetch. Alemany: Gelbe Wicke. Neerlandès: Gele Wikke.

Flor papilionada
SINÒNIMS: Vicia vestita Boiss. Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Brachypodietalia phoenicoidis, Diplotaxion. Vores de camins, herbassars, erms, camps de cultiu, fins els 1500 metres d’altitud.

Herba enfiladissa de tiges fines
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors.

DESCRIPCIÓ:  Herba enfiladissa amb tiges de fins 50 cm

Fulles acabades en circell ramificat
Fulles pinnatipartides, amb molts folíols mucronats (3-9 parells), i acabades en circell ramificat.

Flors de color groc esblanqueït
Flors grans (2-3 cm) solitàries (de vegades en grups de flors 3 màxim) amb curt peduncle. Calze en tub amb nervis marcats i cinc lòbuls desiguals. Corol·la papilionada de color groc esblanqueït, sovint amb taques violeta; estendard emarginat i quilla recta. Estams formant un tub obliquo al final. Ovari súper. Floreix a la primavera i principis d’estiu.

Fruit en llegum coberta de pèls
Fruit en llegum cobert de pèls amb un tubercle a la base

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les espècies de la família Leguminosae tenen flors amb una forma característica anomenada papilionada. Són flors zigomorfes, és a dir, amb una sola línia de simetria; de calze sinsèpal, o siga, amb els sèpals soldats; i la corol·la formada per un pètal superior vistós (estendard), en aquest cas de color groc pàl·lid, dues ales laterals i dos pètals interiors en forma de carena que formen la quilla.

USOS I PROPIETATS: És emprada com a farratge per al bestiar.

SABIES QUE... el genèric Vicia  deriva del llatí “vicia, -ae,” que era el nom que rebia la veça (Vicia sativa L.) a l’antiga Roma que va adaptar el nom grec “bíkion, -ou”. Altres autors suggereixen que procedeix de “vincere”, que significa tòrcer, enredar, pels circells.
L’epítet específic lutea fa referència al color groc de la corol·la, doncs significa groc en llatí.

Família Leguminosae (Fabaceae, Papilionaceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...