Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 13 de juny del 2012

Nigella damascena L.


NOMS:  Aranya. Barba d'ermità. Ermità. Estel. Unflabou. Estela-mare. Estrella de camp. Flor d'aranya. Herba de capseta. Llanternes. Occità: Barbo-de-capouchin, Pebreto Castellà : Ajeluz. Araña. Arañuela. Nequilla de Damasco. Gallego: Luceiros. Basc: Katu-bixarra. Abechea. Portuguès: Alipivre. Barbas do velho. Damas do bosque. Italià: Damigella scapigliata. Fanciullacce. Francès: Nigelle de Damas. Barbe-de-capucin. Anglès: Love-in-a-mist. Devil-in-the-bush. Alemany: Damaszener Schwarzkümmel. Gretel in der Heck. Neerlandès: Juffertje-in-Het-Groen. Grec: Μαυροκούκκι. Κουτσουλόχορτο. Νιγκέλα η δαμασκηνή.

Flor envoltada per les característiques bràctees laciniades
SINÒNIMS: Nigella bourgaei Jord. Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Brachypodion phoenicoidis. Ruderali-Secalietea . Vores de camins, sembrats, camps erms, marges, de vegades en pedregars, sobre terrenys calcaris.  Fins els mil metres d’altitud.

Herba poc ramificada de tiges erectes
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors.

DESCRIPCIÓ:  Herba anual erecta, de fins 50 cm d’alçada, sense pèls (glabra) i poc ramificada.

Fulles molt dividides en fins segments
Fulles molt dividides en segments filiformes (laciniats) i bipinnatisectes. Les inferiors, en roseta bassal, són peciolades mentre les superiors (caulinars) no tenen pecíol.

De baix a dalt: sèpals blancs; pètals menuts bilabiats; estams i ovari
Flors solitàries, hermafrodites i pentàmeres; estan envoltades per un involucre de bràctees laciniades, com les fulles, i més grans que la flor. Cinc sèpals petaloides (en plantes cultivades de jardí fins 25 sèpals) i caducs de color blau pàl·lid. Corol·la amb 5-10 pètals petits i bilabiats. Nombrosos estams amb el filament més llarg que els pètals. Ovari súper acabat en cinc estils lliures i persistents al fruit.  Floreix des de març fins a juny.

Fruit en càpsula sense pèls
Fruit en càpsula gran, globosa i llisa amb nombroses llavors negres.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Normalment els sèpals tenen l’aparença de les fulles, però de vegades, com passa amb l’aranya, els sèpals tenen l’aspecte de pètals, amb textura i color de pètal i, aleshores, es diu que són sèpals petaloides.

USOS I PROPIETATS: Es cultiva com a planta ornamental per l’originalitat de les flors.
Tot i ser una planta tòxica si se'n abusa, antigament s'usava per mitigar el mal de queixal.
L'oli essencial de la flor té aplicacions en perfumeria.
Planta inclosa en l’Ordre SCO/190/2004, de 28 de gener, que prohibeix la venda al públic per la seua toxicitat, doncs conté damascenina, un alcaloide que inhibeix les contraccions dels músculs llisos.

Els estils persisteixen al fruit
SABIES QUE... El genèric Nigella ve del llatí “nigella” (de nĭgěr, -gra, -grum) que significa negreta, pel color negre de les llavors.
L’epítet específic damascena deriva del llatí “damascenus, -a, -um” que significa “de Damasc”.
El nom d'estel o estrella de camp fa referència a la forma de la flor, amb els 5 sèpals petaloides blaus i molt oberts. Per altra banda, el nom d'aranya o flor d'aranya representa les bràctees involucrals, dividides en nombrosos segments linears que sembles les potes d’un insecte.

Família Ranunculaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...