Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 22 de gener del 2013

Xanthium spinosum L.


NOMS: Apegamonyos. Espina-xoca. Aferragós. Gospins. Cadells. Catxurros. Coscorros. Enganxadones. Abriülls. Enganxagossos. Espina-xoca. Floravia. Gafets. Herba de tres claus. Llagastes. Llapasa petita. Rioles espinoses. Llufes. Occità: Arrapo-péu, Gadòl, Lapaçon. Castellà : Cachurrera menor. Cepacaballo. Pegotes. Portuguès: Arzola. Xanthio espinhoso. Zântio. Italià: Nappola spinosa. Francès: Lampourde épineuse. Anglès: Spiny Cocklebur. Bathurst Burr. Alemany: Dornige Spitzklette. Neerlandès: Stekende Stekelnoot.

Planta monoica, amb flors unisexuals
SINÒNIMS: Acanthoxanthium spinosum (L.) Fourr.Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ: Espècie naturalitzada, introduïda d’Amèrica del Sud a principis del segle XIX.

HÀBITAT: Chenopodion muralis. Ruderal, vores de camins, camps abandonats i llocs alterats, sobre sòls secs i nitrificats. Fins els 1300 metres d’altitud.

Tiges de fins un metre d'alçada cobertes de borra
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ:  Herba anual de fins un metre d’alçada, ramificada, amb flors unisexuals sobre la mateixa planta (monoica), amb tiges cobertes de pèls fins. A l’axil·la de les fulles presenta una espina llarga trifurcada i groguenca que, de vegades, són substituïdes per fulles petites.

Espines trifurcades a la base de les fulles
Fulles sèssils o amb curt pecíol, estretes, de color verd per l’anvers i blanquinós pel revers, limbe amb lòbuls o enter. Els nervis estan molt assenyalats i de color blanc. A la base de les fulles té espines fortes i punxents.  

Capítol masculí amb flors de cinc estams
Flors en capítols (pel que pertany a la família de les compostes) sèssils, unisexuals i ben diferenciats a la mateixa planta. Capítols femenins són axil·lars amb solament dues flors sense corol·la, de forma globosa, cobertes d’agullons amb l’àpex corbat; Els capítols masculins, al final de les tiges, estan composats per vàries flors individualitzades amb cinc estams. Floreix a l’estiu, entre juliol i l’octubre.

Fruit cobert d'agullons corbats, com el velcro
Fruit és en aqueni ovoide, semblant a un baló de rugbi, coberts d’agullons corbats per afavorir la disseminació.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Es diu zoocòria a la disseminació de les llavors pels animals. Hi ha diverses formes de zoocòria. En aquest cas les diàspores estan proveïdes de ganxos per tal d’adherir-se a la roba de les persones o el pèl dels animals per allunyar-se de la planta mare.

Capítols femenins axil·lars amb només dues flors

USOS I PROPIETATS: Les fulles són astringents, i s'empren contra la diarrea i la disenteria. Té propietats diürètiques i sudorífiques que la fan beneficiosa contra les afeccions del fetge i els ronyons, i també cicatritzant i antiinflamatòria.
Presenta un colorant groc.

SABIES QUE... el nom genèric Xanthium deriva del grec “ξανϑóς xanthós”, que significa groc, en referència al colorant groc que s’extrau de la planta. L’epítet específic spinosum prové del llatí “spina”, és a dir, espinós.
George de Mestral va inventar el “velcro” després d’un passeig pel camp amb el seu gos. En arribar a casa se’n adonà de la dificultat de desenganxar dels seus mitjons i del pèls del gos els fruits de l’apegamonyos.

Família Compositae (Asteraceae)


1 comentari:

  1. Aquesta no la conec! Molt interesant tot el que expliques i a més amb unes fotos ben bonicas.
    Una abraçada, Manel.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...