Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 7 de gener del 2013

Galium fruticescens Cav.


NOMS: Herba blanca. Herba dels boscos. Herba mosquera. Quallallets de barranc. Espunyidella blanca. Castellà: Aspereta. Galio blanco. Galio leñoso. Italià: Caglio lucido. Francès: Gaillet luisant. Anglès: Shining bedstraw. Alemany: Glänzendes Labkraut.

Inflorescències multiflores
SINÒNIMS: Galium lucidum All. subsp. fruticescens (Cav.) O. Bolòs & Vigo; Galium mollugo L. ssp. fruticescens. (Cav.) A. Bolós et O.Bolós; Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània SW

HÀBITAT: Rosmarinetalia. Thero-Brachypodietalia. Matollars aclarits en terrenys secs i pedregosos. Fins els 1300 metres d’altitud.

Tiges ramificades en la meitat superior
FORMA VITAL: Hemicriptòfit:  Del grec antic “hémi” mig, “cryptos”  amagat, i “phuton”  planta ; en la classificació de les Forma vital de Raunkjaer són aquelles plantes vivaces que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que aquest tipus de plantes renoven la part aèria cada any. En l'estació desfavorable, les parts vives de la planta mig s’amaguen (les parts subterrànies i borrons arran del sòl), mentre que les seves parts aèries es dessequen i desapareixen.

DESCRIPCIÓ:  Herba lleugerament lignificada a la base (sufruticosa) de tiges ramificades des de la meitat superior que poden arribar als 90 cm d’alçada.

Fulles verticil·lades
Fulles verticil·lades, curtes, linear lanceolades amb el marge revolut i acabades amb l’àpex agut i incurvat.

Corol·la rotàcia amb quatre lòbuls iguals
Flors en inflorescències de varies flors amb la corol·la rotàcia de 3-5 mm de diàmetre i quatre lòbuls de color blanc. Quatre estams. Ovari amb estil i estigmes globosos. Floreix de maig a juliol.

Fruit en dos mericarps glabres i rugosos
Fruit en esquizocarp, amb dos mericarps rugosos i sense pèls

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Es diu que una corol·la és rotàcia si té un tub molt curt i els pètals són lòbuls estesos en un angle molt obert, com en aquest cas.


USOS I PROPIETATS: Les summitats florals en infusió tenen propietats com antiespasmòdica, diürètica, depurativa i aperitiva. En ús exterior és vulnerària i astringent.


SABIES QUE... el nom genèric, Galium, deriva del grec “gála” que significa llet, perquè una planta amb fulles semblants a les de la Galium aparine s’emprava per quallar la llet.
L’epítet específic fruticescens deriva de "frútex"= arbust, per les tiges lignificades a la base. L’epítet del sinònim, lucidum significa polit, clar.


Família Rubiaceae


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...