Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 28 de gener del 2013

Orchis fragrans Pollini
NOMS: Abellera olorosa. Botons de ca, Botons de gos. Castellà: Clavellina. Mayos. Olor de chinches. Portuguès: Erva-do-salepo. Salepeira. Francès: Orchis odorant. Orchis parfumé. Orchis à odeur de vanille.

Inflorescències en espiga terminal
SINÒNIMS: Orchis coriophora L. subsp. fragrans (Pollini) Sudre; Orchis coriophora subsp. martrinii (Timb.-Lagr.); Orchis coriophora L.;
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Rhamno-quercion cocciferae. Garrigues, sòls secs de composició calcària. Aquestes de la 
Vuelta de Vallada (València). Des dels 100 als 1500 metres d’altitud.

Tiges erectes i simples
FORMA VITAL: Geòfit: en les formes vitals de Raunkjaer, plantes vivaces que durant l'època favorable produeixen òrgans de reserva subterranis on s'acumulen els nutrients per a sobreviure durant l'època desfavorable.

DESCRIPCIÓ:  Petita orquídia herbàcia amb tija erecta, simple i sense pèls.

Fulles estretes, bassals i caulinars
Fulles lanceolades, estretes, bassals i caulinars, alternes, de marge sencer i embeinadores. Les fulles caulinars són més petites segons s’acosten a la inflorescència, són paregudes a les bràctees.

Flors amb esperó i label trilobat
Flors en inflorescències en espiga terminal multiflora i densa. Flors sèssils amb sèpals laterals patents. Pètals laterals semblants als sèpals i label amb tres lòbuls, el mitjà més llarg que els laterals, d’un color que va del rosat al vermell vinós, i corbat cap avall. Esperó de la grandària de label. Les flors tenen un suau olor a vainilla però altres subespècies desprenen olor fètid. Floreix a principis de la primavera

Càpsula amb sis costelles
Fruit en càpsula erecta i oblonga amb sis costelles.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les orquídies tenen flors especialitzades per atreure insectes pol·linitzadors específics. La part més important per aconseguir-ho és un pètal transformat que adquireix la forma, textura i color de la femella del insecte que pretén atreure, anomenat label.

USOS I PROPIETATS: La farina dels seus tubercles, anomenada salep en Turquia, és molt nutritiva i demulcent. S'usa en dietes especials de convalescents i nens. És molt rica en mucílag i forma una demulcent i suau gelatina que s'usa per al canal gastrointestinal irritat.


SABIES QUE... el genèric Orchis deriva del grec “órchis, -ios” que significa testicle, per la forma dels tubercles; per això era el nom que els grecs donaven a diverses orquídies amb dos tubercles semblants a petits testicles. La paraula “orchis” va ser emprada per primera vegada per Teofrast  en el seu llibre “De historia plantarum.
L’epítet fragrans significa fragant olorós, mentre que l’epítet del sinònim, coriphora, deriva del grec “korios”, que significa xinxa, i de “fero” que significa portador, per la olor desagradable que despren.

Família Orchidaceae


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...