Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 9 de febrer del 2015

Eucalyptus camaldulensis Dehnh.


NOMS: Eucaliptus. Eucaliptus de fulla estreta. Eucaliptus roig. Castellà: Eucalipto. Gomero rojo. Ucalito. Eucalipto rojo. Èuscara: Eukaliptua. Portuguès: Eucalipto macho. Calipse. Francès: Gommier de Camaldoli. Gommier des rivières. Anglès: River Redgum. Alemany: Roter Eukalyptus. Grec: Ευκάλυπτος

Inflorescències umbel·liformes
SINÒNIMS: Eucalyptus rostrata Schltdl.

DISTRIBUCIÓ:  Austràlia

HÀBITAT: Cultivat com ornamental, fins els 600 metres d’altitud.

Arbre de gran envergadura
FORMA VITAL: Macrofaneròfit : segons la classificació dels vegetals de Raunkjaer, faneròfit amb les gemmes persistents situades a més de 2 m d'alçada.

DESCRIPCIÓ: Arbre perennifoli de gran envergadura que arriba als 20 m d’alçada (al seu lloc d’origen fins els 60 m), simpòdic, amb l’escorça que es desprèn a tires, deixant el tronc llis i de colors clars, grisos, verdosos o brunencs.

Fulles pèndules, lleugerament falciformes
Fulles jovenívoles diferents a les adultes, amb moltes formes intermèdies. Les joves són oposades, peciolades, lanceolades, acuminades i glauques; les adultes són de distribució alterna, peciolades, pèndules, estretes i amb una lleugera forma de falç (falciformes). 

Flors amb nombrosos estams
Flors en inflorescències umbel·liformes axil·lars amb peduncle d’1-2 cm, i pedicels de 5-10 mm. Flor hermafrodita de quatre sèpals soldats amb els pètals per formar un opercle caduc a l’antesi. Androceu format per gran quantitat d’estams exserts. Gineceu d’ovari ínfer amb estil filiforme acabat en estigma capitat.  Floreix en primavera.

Fruit en càpsula
Fruit en càpsula de 5-8 mm de diàmetre, amb hipant, subglobosos o ovoides, amb 3-5 valves exserts.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: De vegades, en les flors d’ovari ínfer, hi ha una part sobre la qual veiem el calze, la corol·la i els estams, més gros que el peduncle que la sosté, com passa en les roses. És el Hipant, és a dir, el tàlem o receptacle en forma de copa, sovint soldat a l'ovari i que queda situat per sota de les altres peces florals.

USOS I PROPIETATS: Els eucaliptus han estat importats d'Austràlia per a jardineria, repoblació forestal i per fer pasta de paper. La fusta s’empra en la construcció i per confeccionar embalatges. també produeix un excel·lent carbó i, a més a més, és una espècie mel·lífera.
Les fulles contenen olis essencials utilitzats en farmàcia, cosmètica, perfumeria i en la indústria alimentària. Les fulles tenen propietats balsàmiques, antisèptiques, expectorants, mucolítiques i antiinflamatòries. Especialment indicada pel tractament de malalties de les vies respiratòries prenent bafs de les fulles.

Fulles amb olis essencials
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Eucalyptus deriva del grec “eû” que significa be, ajustat,  i de “kalyptós” cobert, recobert, perquè els pètals, i de vegades també els sèpals, formen par de l’opercle, perfectament ajustat al hipant, que es desprèn a l’hora de la floració.
L’epítet específic camaldulensis ve de "Camaldulum" una llatinització de Camaldoli, turó prop de Nàpols on hi ha una capella de la ordre benedictina. Rep aquest nom perquè l'espècie va ser descrita per primera vegada pel botànic alemany Friedrich Dehnardt (1787-1870), curador del Jardí Botànic de Nàpols i autor de "Catalogus plantarum horti camaldulensis
Hi ha centenars d'espècies diferents d'eucaliptus al seu continent originari, bastants menys als nostres jardins, així i tot no són fàcils de classificar. Aquesta espècie, E. Camaldulensis, és fàcil de reproduir per llavor i suporta be la sequera i el fred, amb creixement ràpid, fins i tot sobre sòl calcari. Potser per això és el més cultivat a la Península Ibèrica. És, però, un arbre agressiu, pel que no és aconsellable per jardins ni prop d’edificacions.
Els eucaliptus, en general, tenen mala fama, doncs es pensa, i amb raó, que asseca les fonts.
Eucalyptus camaldulensis va ser descrita per Frederick Dehnhardt i publicada a Catalogus Plantarum Horti Camalduensis (ed. 2) 20. 1832.

Família Myrtaceae


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...