Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 20 de setembre del 2012

Dorycnium rectum (L.) Ser.


NOMS:  Alfalfa borda.  Doricni recte. Coronela. Herba de la inflamació. Castellà: Unciana. Carretón bravo. Emborrachacabras. Salamerosa. Italià: Trifoglino palustre. Francès: Dorycnie dressée. Anglès: Straight Dorycnium. Greater Badassi.

Flors en glumèruls de 20 a 40 flors
SINÒNIMS: Bonjeanea recta (L.) Rchb.; Gussonea recta (L.) Parl.; Lotus glomeratus Lam.; Lotus rectus L.; Ortholotus rectus (L.) Fourr. Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Molinio-Holoschoenion. Llocs humits, jonqueres i marges de cursos d’aigua. Fins els 1300 metres d’altitud. Aquests del riu Cànyoles al pas per Vallada.

Nombroses tiges rectes de fins dos metres d'alçada
FORMA VITAL: Camèfit: tipus biològic de les formes vitals de Raunkjaer que designa els vegetals que les seves parts aèries són persistents tot l'any però que tenen les seves gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

DESCRIPCIÓ:  Arbust llenyós a la base amb llargues tiges verdes, d’aspecte herbaci, que poden arribar als dos metres de llargària, cobertes de fulles.

Fulles amb tres folíols i dues bràctees
Fulles trifoliades amb grans folíols i dos estípules a la base que semblen folíols però més petites.

Flors amb el calze rogenc
Flors en glomèruls axil·lars de 20 a 40 flors blanques sobre un peduncle. Flors amb pedicel hirsut. Calze de color rosat o rogenc amb cinc dents linears. Corol·la amb estendard blanc o lleument rosat. Floreix a la primavera i estiu.

Fruit en llegum dehiscent
Fruit en llegum dehiscent cilíndric i sense pèls de color rogenc

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: La dehiscència és l'obertura de les estructures de les plantes com són el fruit, l'antera, o l'esporangi per alliberar el seu contingut: llavors , pol·len i espores respectivament. A vegades això implica un despreniment complet d'una part de l'òrgan.

USOS I PROPIETATS: El medicina popular s’empra com laxant i per curar úlceres d’estomac, per a panxes inflamades i per rebaixar la sang.
També s’empra com a farratge per al bestiar.

Calze amb pèls
SABIES QUE... El nom del gèner Dorycnium, era el nom grec “dorýknion, -ou”, i llatí “dorycnion”, que rebien diverses plantes que res tenen a veure amb les espècies d’aquest gènere a l’actualitat. Sembla que alguna d’aquestes plantes era verinosa i en les batalles enverinaven les puntes de les llances amb ella.  El mot grec dóry significa llança.
L’epítet específic rectum ve de recte, alçat, vertical, per l’hàbit de la planta.

Família Leguminosae (Fabaceae, Papilionaceae)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...