Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dissabte, 8 de setembre del 2012

Bidens aurea (Aiton) Sherff


NOMS: Cànem de sèquia. Bident auri. Castellà: Té. Aceitilla. Té americano. Té de huerta. Té de milpa. Gallego: Té. Té chino. Portuguès: Chá da horta. Italià: Forbicina lineare. Francès: Bident doré. Anglès: Bur-marigold. Arizona Beggarticks. Alemany: Goldener Zweizahn.

Capítols de receptacle pla amb 4-8 lígules amples
SINÒNIMS: Bidens aureus (Aiton) Sherff;     Bidens heterophyllus Ortega;   Bidens luxurians Willd.;   Coreopsis aurea Aiton;   Coreopsis luxurians (Willd.) P. Pell.;Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Introduïda. Mediterrània occidental

HÀBITAT: Herbassars nitrificats i humits prop de llocs habitats. Arvense i ruderal. Fins els 400 metres d’altitud. Aquests exemplars dels Alscavins del riu Cànyoles al pas per Vallada.

Tiges de secció quadrada de fins dos metres d'alçada
FORMA VITAL: Hemicriptòfit: En la classificació de les Forma vital de Raunkjaer, són aquelles plantes que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que aquest tipus de plantes herbàcies renoven la part aèria cada any, ja que no la conserven durant l'època desfavorable.

DESCRIPCIÓ:  Herba perenne erecta de fins dos metres d’alçada amb tiges quadrades

Fulles oposades de marge serrat
Fulles amb un pecíol curt, oposades, les superiors enteres, amb limbe el·líptic i acuminat i el marge serrat. Les inferiors dividides en folíols. Totes d’un color verd obscur.

Les flors ligulades són estèrils
Flors en capítols de receptacle pla amb 4-8 lígules amples sobre un llarg peduncle i involucre amb bràctees exteriors linears i les interiors lanceolades. Flors ligulades estèrils. Les del disc són grogues, tubulars, amb les anteres brunes. Floreix entre novembre i maig.

Al centre podeu veure el fruit amb les dos dents que donen nom al gènere
Fruit en aqueni amb forma de clau, quasi negre, amb 2-3 arestes groguenques.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les dues dents del fruit, que donen nom al gènere (Bidens = dos dents), serveixen per adherir-se al pèl o plomes dels animals per dispersar les llavors. Aquesta estratègia els ha permès colonitzar amples zones, incloses moltes illes oceàniques. A les illes hawaianes algunes espècies de Bidens estan en perill d’extinció per l’absència de mamífers nadius que escampen les llavors, i altres tàxons estan evolucionant a característiques que ajuden la dispersió de les llavors pel vent.

Involucre amb bràctees exteriors linears i les interiors lanceolades
USOS I PROPIETATS: Hi ha llocs on s’empra, en infusió, per combatre problemes digestius i com tranquil·litzant.
S’utilitza en jardineria com planta ornamental.

SABIES QUE... El nom del gènere, Bidens, deriva del llatí “bi” que significa dos, i “dens” que significa dents, en al·lusió a les dues dents que tenen els fruits.
L’epítet específic aurea deriva del llatí “aureus” que significa daurat, pel color groc que tenen les lígules cap al centre.
Espècie invasora procedent d’Amèrica Central que s’ha naturalitzat en nombrosos llocs de la Península Ibèrica i Canàries.

Família Compositae (Asteraceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...