Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

divendres, 14 de setembre del 2012

Delphinium gracile DC.


NOMS: Esperó. Esperó de cavaller. Castellà: Espuela de caballero. Conejitos. Francès: Dauphinelle voyageuse. Anglès: Violet Larkspur. Grec: Καρφοχόρταρο

Inflorescència en raïm laxe
SINÒNIMS: Delphinium peregrinum subsp. gracile (DC.) O. Bolòs & Vigo ; Delphinium cardiopetalum var. gracile (DC.) Willk.; Delphinium halteratum subsp. gracile (DC.) Rothm. & P. Silva; Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Agropyro-Lygeion. Thero-Brachypodion. Pradells secs, erms i zones incultes. Fins els 1500 metres d’altitud.

Herba erecta amb tiges molt fines
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ:  Herba erecta de fins 40 cm d’alçada, poc foliosa i tiges molt fines.

Fulles divides en lacínies
Fulles bassals palmatisectes, amb lacínies estretes de marge enter, i les superiors enteres o digitades

Els pètals superiors formen el nectari
Flors en inflorescència terminal en raïm laxe. Flors de color blau clar, cadascuna  amb una bràctea. Cinc sèpals petaloides, el superior amb esperó. Quatre pètals, els dos superiors formant nectari a l’interior de l’esperó, i els inferiors sense nectari. Nombrosos estams

Fruit en polifol·licle amb bec terminal
Fruit en tres fol·licles  erectes i amb bec terminal que deixen endevinar les llavors de l’interior.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Esperó Prolongació tubular i tancada d'un verticil periantal i que sol contenir nèctar. De vegades la corol·la forma una bossa profunda, sovint  corbada i aguda com un esperó, com en aquest cas. Aleshores hom diu que la corol·la és esperonada.

L'esperó caracteritza les flors del gènere
USOS I PROPIETATS: És una planta molt tòxica, inclosa en l’Ordre SCO/190/2004, de 28 de gener, que estableix el llistat de plantes amb prohibició de venda al públic per la toxicitat dels alcaloides que conté, amb conseqüències paregudes a les de l’acònit.


SABIES QUE... Delphinium deriva del grec delphínion que significa esperó de cavaller, segons diu Dioscórides perquè les flors tenen forma d’esperó. 
L’epítet específic gracile  deriva del llatí gracilis, -e, que significa gràcil, esvelt, fi, per la delicada aparença general de la planta.

Família Ranunculaceae


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...