Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 11 de setembre del 2012

Ornithogalum narbonense L.


NOMS: Calabruixa. Pipiu blanc. Lliri de Sant Pere. Ornitògal de Narbona. Coll de colom blanc. Occità: Crous-de-malto. Castellà: Ajos de lobo. Calabrujas. Leche de cisne. Ornitogalo de Narbona. Varita de San José. Portuguès: Cebolinho-de-flor-branca. Italià: Latte-di-gallina spigato. Francès: Ornithogale de Narbonne. Anglès: Pyramidal Star-of-Bethlehem. Alemany: Südfranzösischer Milchstern. Grec: Ορνιθόγαλο της Narbonne.

Flor de calabruixa
SINÒNIMS: Loncomelos narbonensis (L.) Raf.; Ornithogalum pyramidale subsp. narbonensis (L.) Asch. & Graebn.;  Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Brachypodion phoenicoidis. Fenassars, marges de camps, coscollars. Aquest del Barranc del pou, de Vallada (València)

Tija erecta sobre la que surten les flors en raïm poc dens
FORMA VITAL: Geòfit: planta amb estructures perdurables que passa l'estació desfavorable sota terra.

DESCRIPCIÓ:  Herba de 30-70 cm d’alçada, amb un bulb subterrani del qual surt una tija erecta

Fulles allargades de nervació paral·lela
Fulles linears, allargades en forma d’espasa. 

Sis estams amb la base dilatada i anteres grogues
Flors en inflorescències en raïm allargat. Flors hermafrodites, amb els sis tèpals d’un blanc lletós i amb una línia verd pàl·lid per la part exterior. Sis estams amb el filament dilatat a la base. Ovari súper amb estil més llarg que els estams. Cada flor té una bràctea de 1-2 cm. Floreix d’abril a juny. 

Fruit en càpsula
Fruit en càpsula amb tres ranures

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: El bulb és un òrgan, generalment subterrani, format per fulles carnoses i una tija molt curta i del que surten les arrels de determinades plantes. Les fulles del bulb serveixen per emmagatzemar l’aliment que consumiran els òrgans persistents durant el període de latència.
Les plantes bulboses són, gairebé totes, monocotiledònies. Les plantes del gènere Oxalis són les úniques dicotiledònies amb veritables bulbs.

Els tèpals tenen una franja longitudinal verda pel revés

USOS I PROPIETATS: Els bulbs de la calabruixa tenen propietats diürètiques i laxants.
S’empra en jardineria.

SABIES QUE... El nom del gènere, Ornithogalum, ve del grec ornithos, que significa ocell, au, i galum, que significa llet, és a dir, Ornithogalum = llet d’ocell.
L’epítet específic narbonense da referència a la ciutat francesa de Narbona.

Família Liliaceae (Asparagaceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...