Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dissabte, 29 de setembre del 2012

Jasonia glutinosa (L.) DC.


NOMS: Te de roca. Te roquer. Te de serra. Àrnica. Te d’Aragó. Castellà : Té de roca. Anapol. Àrnica. Basc: Harkaitzetako. Harkaitzetako te. Francès: Jasonie. Thé de roche. Jasonia glutineux. Anglès: Rock’s Tea.

Capítols amb totes les flors tubulars
SINÒNIMS: Jasonia saxatilis (Lam.) Guss.; Chiliadenus saxatilis (L.) Fourr. ; Chiliadenus glutinosus (L.) Fourr.; Erigeron glutinosus L.; Inula saxatilis Lam.  Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània occidental

HÀBITAT: Asplenietalia petrarchae. Fissures de roques calcàries. Des dels 250 m fins els 1600 metres d’altitud.

Tiges erectes lignificades
FORMA VITAL: Camèfit: tipus biològic de les formes vitals de Raunkjaer que defineix els vegetals que les seves parts aèries són persistents tot l'any però que tenen les gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

DESCRIPCIÓ:  Petita planta perenne d’un pam o pam i mig d’alçada, amb tiges erectes, lignificades, viscoses i molt aromàtiques, doncs està coberta per pèls glandulosos.

Fulles lanceolades cobertes de pèls glandulosos
Fulles alternes, sèssils, lanceolades amb el marge enter, cobertes de glàndules per les dues cares, disposades al llarg de la tija

Corol·la tubular acabada en cinc dents
Flors en capítols amb bràctees linears, amb totes les flors tubulars, hermafrodites, de color groc. Les bràctees del capítol formen varies files i les exteriors tenen la punta corbada cap enfora. El calze el forma un papus amb dues files de pèls. Corol·la en forma de tub acabat en  cinc dents. Cinc estams soldats. Ovari ínfer. Floreix des de juny a l’agost, segons a l’altura que es trobe.

Fruit en aqueni amb plomall
Fruit en aqueni, glandulós a l’àpex, amb papus de color bru rogenc.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Hi ha espècies, com aquesta, que estan proveïdes de glàndules, és a dir, d'òrgans unicel·lulars o pluricel·lulars que segreguen substàncies inútils o nocives per a la planta. Poden estar situades, aquestes glàndules, en els teixits profunds, com les que produeixen la trementina, o en la epidermis (sèpal, pètals, fulla, etc.), com les que elaboren les essències, els olis essencials que són els responsables de les virtuts medicinals.

Les bràctees exteriors del involucre amb la punta corbada cap enfora
USOS I PROPIETATS: És una de les espècies més usades com a planta medicinal en Espanya. La seva recol·lecció està regulada al País Valencià i és necessari autorització per a la seua recollida amb finalitat comercial, per l’ Ordre del 20 de desembre de 1985 (DOGV del 2 de març de 1986).
La infusió de les tiges i fulles s'empra com a tònic estomacal i contra els problemes digestius, constipats i infeccions de les vies respiratòries.
És un  component del popular “herbero”

SABIES QUE... el nom del gènere, Jasonia, és en honor a Jason, l’heroi mític que va conduir als Argonautes a la recerca del Velló d’Or.
L’epítet específic, glutinosa, deriva del llatí glotinosus, que significa apegalós, enganxós, en referència a que les glàndules la fan enganxosa.
Malgrat l’estima popular per les qualitats medicinals del te de roca, no apareix al Dioscòrides ni en altres tractats farmacològics clàssics, degut a que només es cria al Mediterrani occidental, fins la Provença.
Linné la va batejar, en 1763, amb el nom de  Erigeron glutinosus, del qual encara conserva l’epítet específic però al gènere Jasonia.

Família Compositae (Asteraceae)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...