Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

diumenge, 2 de setembre del 2012

Teucrium homotrichum (Font Quer) Rivas Mart.


NOMS: Poliol valencià. Camedri dorat. Timó mascle. Herba cuquera. Cabeçuda groga. Castellà: Zamarrilla amarilla. Poleo dorado.

Inflorescència
SINÒNIMS: Teucrium aureum subsp. latifolium (Willk.) S. Puech ex Valdés Berm. & Sánchez Crespo;   Teucrium aureum var. latifolium Willk.;   Teucrium carthaginense var. homotrichum Font Quer;  Teucrium luteum subsp. latifolium (Willk.) Greuter & Burdet;   Teucrium polium subsp. homotrichum (Font Quer) O. Bolòs & Vigo;   Teucrium polium var. latifolium (Willk.) O. Bolòs & Vigo;   Teucrium ronnigeri Sennen; Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  És un endemisme del SE de la Península Ibèrica que té l’òptim a les muntanyes meridionals de València i nord d’Alacant. 

Tiges lignificades (sufruticosa)
HÀBITAT: Rosmarinetalia officinalis. Ononido-Rosmarinetea. Habita en llocs bàsics secs i pedregosos poc profunds, timonedes i matollars degradats. Fins els 600 (1500) metres d’altitud

FORMA VITAL: Camèfit: tipus biològic de les formes vitals de Raunkjaer que defineix  els vegetals que les seves parts aèries són persistents tot l'any però que tenen les gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

Geometria perfecta en la inflorescència abans de l'antesi
DESCRIPCIÓ:  Petita planta, de fins un pam d’alçada, amb les tiges erectes lignificades (sufruticosa) molt ramificada; tiges hivernals verd grisenc i les floríferes fines i groguenques.   

Fulles oposades i dentades
Fulles oposades amb acusat dimorfisme estacional. Les hivernals més petites, oblong-lanceolades, revolutes, i les de les tiges floríferes més ovades i amb dents arrodonides (crenades).

Flor característica del gènere Teucrium amb un sol llavi
Flors en inflorescències terminals ovoides amb bractèoles peciolades. Calze tubular amb pèls grocs i cinc dents triangulars. Corol·la amb un tub acabat en un sol llavi, groc o color crema, amb dos lòbuls al darrere dels laterals. Estams inserits cap a meitat del tub. Floreix de l’abril al juliol.

Fruit en núcula dins del calze persistent
Fruit en núcula sense pèls (glabra)

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les espècies del gènere Teucrium tenen una corol·la característica formada per un sol llavi, l’inferior, amb cinc lòbuls, dels quals el del mig és còncau i major que els altres.

Floreix de l'abril al juliol
USOS I PROPIETATS: La part aèria florida és tònica, digestiva, antiinflamatòria i estimulant en general. Desperta les ganes de menjar.
Molt apreciada com a planta mel·lífera.

SABIES QUE... El nom genèric Teucrium  deriva del grec “Teûkros, -ou,” que era Teucro, el fill de Telamó i germanastre d’Àjax. Amb el nom de Teúkrion (que va passar al llatí teucrion, -um) es denominaven diverses plantes incloses actualment al gènere Teucrium.

Família Labiatae (Lamiaceae)


Subscriu-t’hi al canal Menuda Natura de YouTube en https://www.youtube.com/channel/UCpDRmib7EGEngZGMHaCc52A

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...