Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 5 de setembre del 2012

Lactuca serriola L.


NOMS: Enciam bord. Rascanuvis. Occità: Lachugo fèro. Castellà: Cardo lechero. Achicorias. Lechuga espinosa. Escarola. Basc: Asta-urraza. Portuguès: Alface brava menor. Saralho. Alface silvestre. Italià: Scaróla. Erba Bussola. Francès: Laitue sauvage. Laitue scariole. Anglès: Prickly Lettuce. Compass Plant. Alemany: Kompaß Lattich. Stachel-Lattich. Neerlandès: Kompassla. Wilde Sla. Grec: Αγριομάρουλο.

Les bràctees involucrals estan sovint tacades de porpra
SINÒNIMS: Lactuca altaica Fisch. & C.A. Mey in Fisch.& al.;   Lactuca augustana All.;   Lactuca coriacea Sch. Bip.;   Lactuca dubia Jord.;   Lactuca scariola L.;   Lactuca sylvestris Lam.;   Lactuca tephrocarpa K. Koch;Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Zones temperades de tots els continents

HÀBITAT: Silybo-Urticion. Herbassars ruderals, marges de camins, carreteres, solars, terrenys remoguts i camps de cultiu abandonats. Fins els 1200 metres d’altitud.

Planta robusta amb espines en la tija
FORMA VITAL: Hemicriptòfit: en la classificació de les Forma vital de Raunkjaer, són aquelles plantes que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que aquest tipus de plantes herbàcies renoven la part aèria cada any, ja que no la conserven durant l'època desfavorable.

DESCRIPCIÓ:  Herba anual molt robusta, amb una tija amb espines que pot arribar al metre i mig d’alçada i conté làtex.

Marge lobulat amb espines al llarg del nervi central
Fulles alternes, rígides, amb el marge profundament lobulat i espines pel marge i al llarg del nervi central, pel revés de la fulla que abraça la tija per la base. Segons ascendeixen per la tija són cada vegada més petites. Les fulles s’adrecen orientades de nord a sud pel que de vegades es retorcen per aconseguir-ho, a més, es disposen en vertical per evitar el sol directe del migdia.

Capitols de flors amb lígula de color groc esvaït
Flors en inflorescències en panícula piramidal laxa, amb petits capítols de flors d’un groc esvaït, que només trobarem oberts a primeres hores del matí doncs al avançar el dia van tancant-se, amb bràctees involucrals disposades en varies files i sovint tacades de porpra. Flors totes amb lígules acabades en cinc dentetes. Floreix de juny a l’agost

Fruit en aqueni amb plomall blanc
Fruit en aqueni bru amb bec i vil·là de color blanc

CURIOSITATS BOTÀNIQUES:  Nàstia és un moviment de resposta passatger de determinades zones d'un vegetal davant d'un estímul extern i difús, basat en processos de creixement o en el canvi de turgència de grups de cèl·lules que varien el seu volum mitjançant el control de l'entrada i l'eixida de l'aigua.   La resposta a la llum, com per exemple passa amb aquesta espècie, amb l'obertura d'algunes flors al de matí o al capvespre es denomina fotonàstia.

USOS I PROPIETATS: És comestible en amanida però és força amargant. Les fulles joves es mengen crues o cuites.
S'ha fet servir en rituals per les seves propietats somníferes, i els antics grecs l’empraven contra les úlceres als ulls, com diürètica i, els pitagòrics, contra el desig sexual.

SABIES QUE... El genèric Lactuca deriva del llatí “lactis” que significa llet, en referència al làtex que produeix tota la planta.
L’epítet específic, serriola, fa al·lusió a les fulles serrades de la planta.
En la mitologia grega es diu que Afrodita va deixar Adonis en un llit de Lactuca, associant aquest aliment amb la mort. També se n'han trobat restes de llavors del segle VII a.C. dedicats a la deessa Hera a Samos.
És una planta brúixola, doncs les fulles s’orienten en direcció N-S, el que podem aprofitar per orientar-nos.

Família Compositae (Asteraceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...