Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

diumenge, 16 de desembre del 2012

Andryala integrifolia L.


NOMS: Herba blanca. Llongera integrifòlia. Àrnica. Llonch. Castellà: Cerraja lanuda. Pugera. Àrnica borde. Pan de conejo. Portuguès: Alface do monte. Camareira. Tripa de ovelha. Italià: Lanutella comune. Francès: Andryale à feuilles entières. Andryale sinueuse. Anglès: Common Andryala. Alemany: Ganzblättrige Andryale. Fleischroter Mannsschild.

Inflorescències en corimbes
SINÒNIMS:  Andryala sinuata L.; Andryala humilis Pau in Font Quer; Andryala corymbosa Lam.; Rothia lanata Bubani;  
 Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània     

Lígules acabades en cinc dents
HÀBITAT: Cisto-Lavanduletea. Thero-Brachypodietalia. Camps de secà, vores de camins i llocs alterats en terrenys sorrencs o calcaris. Fins els 1500 metres d’altitud.             

Herba tomentosa de fins 50 cm. d'alçada
FORMA VITAL: Hemicriptòfit: Del grec antic hémi (« mig »), cryptos (« amagat ») i phuton (« planta »); en la classificació de les Forma vital de Raunkjaer són aquelles plantes vivaces que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que aquest tipus de plantes renoven la part aèria cada any. En l'estació desfavorable, les parts vives de la planta mig s'amagen (les parts subterrànies i borrons arran del sòl), mentre que les seves parts aèries es dessequen i desapareixen.

DESCRIPCIÓ:  Herba de fins 50 cm d’alçada, de color verd blanquinós, i coberta de pèls (tomentosa), amb tiges erectes que contenen làtex.

Fulles caulinars amplexicaules i tomentoses
Fulles bassals atenuades en pecíol i les superiors lanceolades, alternes, sèssils i, de vegades, amplexicaules, cobertes de pèls

Flors amb lígules color groc llimona
Flors en corimbes de capítols amb totes les flors hermafrodites, amb lígules de color groc llimona acabades en cinc dents. El involucre, com tota la planta, està coberta de pèls glandulars. Floreix d’abril a setembre.

Fruit en aqueni proveït de vil·là
Fruit en aqueni amb vil·là

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Sobre el làtex s’han identificat tres funcions realitzades per aquesta substància en els vegetals i fongs que ho produeixen. Per exemple, en algunes espècies el làtex impedeix l’entrada de microorganismes patògens i afavoreix el procés de cicatrització quan es produeix una ferida en la planta, ja que el làtex és exsudat a través d’aquesta i en entrar en contacte amb l’aire coagula, creant-se una capa protectora. En altres plantes l’elevada toxicitat del làtex ho converteix en un mecanisme de defensa davant dels herbívors que intenten alimentar-se de la planta. Finalment, el làtex també pot actuar com a depòsit excretor.

Involucre amb pèls glandulars
USOS I PROPIETATS: Les fulles tendres poden menjar-se bullides junt a altres verdures.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Segons Linné Andryala deriva del grec i significa "error humà" però açò no té cap vincle amb el gènere botànic. Altres autors proposen que procedeix del grec “aner, andros” que significa mascle, i de “hyalos” que significa cristall, el que ens deixa amb el dubte doncs tampoc hi ha relació amb el gènere botànic. 

L’epítet específic integrifolia deriva del llatí “integer”, íntegre, sencer, i “folium” fulla, limbe, per les fulles enteres.


Andryala integrifolia va ser descrita per Carles Linné i publicada en Species Plantarum 2: 808. 1753.

Família Compositae (Asteraceae)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...