Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 10 de desembre del 2012

Lavandula angustifolia Mill.


NOMS: Espígol ver. Espigol femella. Aspic. Barmaió. Castellà: Espliego. Lavanda. Alhucema. Occità: Badafa, Badassa, Espi, Espic. Italià: Spigo. Francès: Lavande officinale. Lavande vraie. Anglès: True Lavender. Dutch Lavender. Alemany: Gartenlavandel. Neerlandès: Gewone Lavendel. Grec: Λεβάντα η γνήσια.

Inflorescència d'espígol ver
SINÒNIMS: Lavandula angustifolia subsp. angustifolia Mill.;  Lavandula spica L.;  Lavandula vera DC.;  Lavandula officinalis Chaix;   Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Eurosiberiana

HÀBITAT: Aphillanthion. Indrets secs i pedregosos, en prats i matollars sobre sòl calcari.

Arbust amb tiges erectes
FORMA VITAL: Camèfit: tipus biològic de les formes vitals de Raunkjaer que defineix els vegetals amb les seues parts aèries persistents tot l'any però que tenen les gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

DESCRIPCIÓ:  Arbust tomentós i flairós amb tiges erectes quadrangulars i amb fulles de fins 80 cm d’alçada.

Fulles linears oposades
Fulles oposades (fascicles en brots axil·lars), són linears o estretament lanceolades, amb el marge enter,  grisenques i amb pèls les joves que es fan verdes i revolutes més tard

Corol·la amb dos llavis: el superior dividit en dos lòbuls i el inferior en tres
Flors en inflorescències formades per verticil·lastres amb bràctees ovades i membranoses a la base, sobre un llarg peduncle (10 a 30 cm) normalment no ramificat. Flors hermafrodites i pentàmeres. Calze amb cinc dents. Corol·la bilabiada amb el llavi superior amb dos lòbuls i l’inferior amb tres. Quatre estams inserits al tub de la corol·la. Gineceu súper. Floreix a l’estiu.

Fruit en tetraqueni dins del calze persistent
Fruit en tetraclusa (tetraqueni) amb una sola llavor per aqueni.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Un verticil·lastre és l'agrupament de flors que, disposades en cimes de peduncles curts, són situades a un mateix nivell. Els verticil·lastres són molt típiques de la família labiades.

USOS I PROPIETATS: És un tranquil·litzant suau, facilita les digestions i mitjançant banys i compreses, actua com a desinfectant, antisèptica, antireumàtica, cicatritzant, antiespasmòdica i estimulant. S'usa contra les cremades i les picades d'insectes fent un preparat deixant un grapat de flors a remulla en un quart de litre d’oli d’oliva durant 15 dies.
Una goteta d’oli essencial darrere de les orelles prevé l’aparició de polls i una goteta en un terròs de sucre durant tres dies acaba amb els paràsits intestinals. 
De les flors s'utilitza la seua essència per elaborar productes de perfumeria com colònies, sabons i olis. Combat la caiguda del cabell, doncs l'aigua d'espígol regula les glàndules sebàcies i en redueix el greix que debilita els cabells.
En la cuina també s’empra per aromatitzar amanides, melmelades, gelats i postres diversos.
Les flors seques s'empren per perfumar la roba i eliminar les arnes.


SABIES QUE... el genèric Lavandula prové del llatí “lavandaria, -ae” amb el que nombraven les plantes que s’empraven per perfumar l’aigua o fabricar aigua de colònia.  Aquest mot deriva del verb llatí “lavo”, que significa rentar, banyar.
L’epítet específic angustifolia deriva del llatí da "angustus"= estret, prim, i "folium"= fulla, és a dir, de fulla estreta.
Anteriorment es coneixia com L. officinalis, en referència a les seues propietats medicinals.
Hom diu que posar bossetes de flors seques baix del coixí ajuda a relaxar-se i conciliar el son.
És una espècie de fàcil hibridació, especialment amb Lavandula latifolia Medic. I les propietats medicinals varien notablement.

Família Labiatae (Lamiaceae)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...