Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 1 de novembre del 2010

Erica multiflora L

NOMS: Bruc d’hivern, Cepell, petorret, peterrell, xipell. Cast. Brezo, bruguera, ucre. Italià: Erica multiflora. Francès: Bruyère à fleurs nombreuses. Anglés. winter heather, mediterranean heather. Alemany. vielblütige Heide

Inflorescència en raïms densos
DISTRIBUCIÓ: Mediterrània peninsular, nord d’Àfrica, Marroc, Tunísia,  Líbia.  

HÀBITAT: Espècie calcícola, en brolles de terra baixa sobre sòl carbonatat, una excepció a les ericàcies europees. Molt freqüent als nostres pinars

Arbust molt ramificat
FORMA VITAL: Nanofaneròfit: és a dir, faneròfit amb les gemmes persistents situades a menys de 2 m d'alçada.

DESCRIPCIÓ: Arbust perenne molt ramificat que pot arribar al metre i mig d’alçada. Tiges erectes.

Fulles linears i estretes
Fulles lineals i estretes, petites, agrupades en verticils  que cobreixen tota la branca. El marge revolut. El revés blanc i tomentós però tapat pel marge revolut.

Flors els estams exserts i les característiques anteres fosques
Flors  rosades agrupades en raïms densos de llargs peduncles, situats a la part final de les branques. Anteres color marró fosc exsertes, és a dir, que sobresurten de la corol·la en forma d’olleta. Calze molt més curt que la corol·la, amb pedicels rogencs. Floreix a finals d’agost fins gener.

Fruit en càpsula
Fruit és una càpsula seca, sense pèl, molt xicoteta, que s’obri per quatre valves. 

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: La forma caracterìstica de les fulles  proporciona l'epítet ericoides que designa a varies espècies d'altres gèneres

USOS I PROPIETATS: Diürètica i sedant de les vies urinàries.  Depurativa, astringent i antireumàtica.
Estudis recents mostren que l’extracte d’Erica multiflora afavoreix el creixement de cèl•lules dèrmiques de la papil•la dels pèls, és a dir, afavoreix el creixement del pèl.  
La fusta s’ha emprat en la fabricació d’estris de cuina i eines de la casa, i també per fer punxons per menjar cargols
És una bona planta mel•lífera.
De fusta d’arraïl de cepell feia el llaurador les agulles saqueres i de cosir cuiro, i el pastor duradors i sonors batalls de picots. Segon diu en Joan Pellicer, i afegeix que la seua llenya és la millor per a torrar carn a la brasa, siguen costelletes, botifarres o esclata-sangs amb cebes i alls.

Forma i distribució de les fulles característica
SABIES QUE... Erica ve del grec eríke i del llatí erica, -ae, que era com anomenaven el s brucs en general. L’epítet específic multiflora fa referència al gran nombre de flors que produeix. El nom de “petorret” que li donen en algunes comarques valencianes és degut als esclafits que fa quan es crema al foc de la llar. 

Família Ericaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...