Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 18 de novembre del 2010

Calendula arvensis L.


NOMS: Llevamans. Meravella silvestre. Llevamals, Llevagat, Groguet de camp, Boixac de camp, Flor d'albat, inflabou. Cast. Caléndula, Flor de cada mes, Maravilla silvestre. Gall-Port: Erva vaqueira, Pampullo, Pampillo,  Francès: Souci des champs, Souci sauvage.  Italià: Fiorrancio selvatico. Anglès: Field marigold. Alemany: Ackertodtenblume. Acker-Ringelblume. Neerlandès: Acker-Ringelblume. Grec: Καλέντουλα των αγρών. Καμάκι.
Capítol amb flòculs i lígules

SINÒNIMS: Calendula aegyptiaca Desf.

DISTRIBUCIÓ:  Circum-mediterrània

HÀBITAT: Camps de cultiu i llocs ruderalitzats de 0 a 1300 metres d'altitud.

Mateta al camp
FORMA VITAL: Teròfit: planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. 

DESCRIPCIÓ:  És una planta anual, herbàcia, pubescent, amb poc més d’un pam d’alçada, molt freqüent en camps de secà als quals cobreix amb el color de les seues flors a la tardor.

Fulles basals
Fulles superiors sèssils, però les inferiors amb un curt pecíol, allargades lanceolades, simples, alternes, pubescents, amb el marge enter o irregularment dentat.

Flors exteriors ligulades femenines
Flors en capítols de lígules i flòsculs de color groc taronja més llargues que les bràctees involucrals. Les flors ligulades exteriors són unisexuals femenines i els flòsculs de l’interior són masculines. 

Ací podeu veure els tres tipus de fruits de la calèndula
Fruit en forma aquenis sense vil·là, del tipus cípsela, incurvats amb protuberàncies al dors  que fan que semble un cuc cobert d’espines. Com en el cas de les flors, els aquenis són heteromorfs: els perifèrics són corbats i, els interns, anulars o ganxuts. 
CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Els capítols de la calèndula originen tres tipus diferents de fruits provinents de les flors femenines (ligulades). Uns tenen membranes a les vores per ser dispersats pel vent; altres tenen pèls ganxuts perquè els animals els dispersen; i un tercer tipus que no tenen cap tipus de dispositiu per la seua dispersió.

USOS I PROPIETATS: Té les mateixes propietats i característiques que la Calendula officinalis de la qual es diferència per tindre els capítols florals més xicotets i menys lígules. Té propietats farmacològiques com emmagoga, sudorífica, antiespasmòdica, estimulant, colerètica, colagoga, hipotensora, antibacteriana, fungicida, vasodilatadora, antisèptica, antiinflamatòria, vulnerària i cicatritzant. A més, aquesta planta no és tòxica.

Calèndula amb flor i fruit
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom de Calendula ve del llatí i significa petit calendari, perquè amb l’obertura i tancament dels capítols marcava la duració del dia. El mot arvensis procedeix del llatí "arva", que significa camp de conreu, és a dir, que es tracta d'una espècie que apareix en camps cultivats.
Els romans l’anomenaven “Solsequium”, que significa que segueix al sol, perquè aquesta planta s’orienta cap al sol com els gira-sols.
Té propietats colorants per la qual cosa ha sigut utilitzat per substituir i falsificar el safrà.
Amb les seues flors s’elabora una pomada per cuidar la pell. Actualment s’afegeix a alguns productes de cosmètica. 

Família Compositae (Asteraceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...