Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 4 de novembre del 2010

Foeniculum vulgare Mill.


NOMS: Fenoll, fonoll, fonollera, herba de les vinyes. Occità: Fenolh, Fenoun. Cast. Hierba santa, Hinojo, Hinojo común, Linojo. Gall. Fiollo. Ast. Cenoyu, anisinos, fenoyu. Èuscara: Anis-bedarr, mieloi, pukulli, xarpot. Port. Fiolho. Funcho. Italià: Finocchio comune. Francés: Aneth doux. Fenouil. Anglés: Fennel. Sweet cumin. Wild Fennel. Alemany Fenchel. Gewürzfenchel. Neerlandès: Venkel.

Flors grogues de fenoll
SINÒNIMS: Anethum foeniculum L.; Foeniculum capillaceum Gilib.; Foeniculum officinale All.; Foeniculum piperitum (Ucria) Sweet;

DISTRIBUCIÓ: Mediterrània. Original de la zona meridional d’Europa però distribuïda per totes les zones temperades del món.

HÀBITAT: Brachypodion phoenicoidis. Camps, camins i prats secs fins els 1200 metres d’altitud.

El pecíol de la fulla embeina la tija
FORMA VITAL: Hemicriptòfit: plantes que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que aquest tipus de plantes herbàcies renoven la part aèria cada any.

DESCRIPCIÓ: Una de les umbel·líferes més corrents dels camps abandonats i les vores dels camins. És una herbàcia de tiges, glauques, erectes, que poden arribar fins els dos metres d’alçada; ramificat en la meitat superior.

Fulles molt dividides en fines lacínies
Fulles alternes, 3 – 4 vegades pinnatisectes, dividides en lacínies (segments en forma d’agulla) que en estiu s’endureixen per evitar la pèrdua d’aigua. El pecíol es fa ample fins embeinar la tija. 


Flors pentàmeres
Flors en inflorescències tipus umbel·la composta, sense bràctees; cada umbel·la acaba en una umbel·lula amb els radis més curts; flors de color groc verdós amb calze de cinc sèpals soldats i corol·la de cinc pètals oblongs amb la punta corbada. Cinc estams i l’ovari ínfer amb dos estils molt curts. Floreix de juny a novembre.


Fruits en diaqueni
Fruits són diaquenis sense pèls en forma d’ou comprimit amb cinc costelles marcades  

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Una umbel·la, en botànica, és un conjunt de flor amb pedicels que surten tots del mateix punt de l’eix central, com les barnilles d’un paraigües. Pot ser simple o composta. En el segon cas cada barnilla porta a l’àpex un altra umbel·la més petita, és a dir, és una umbel·la d’umbel·les.

USOS I PROPIETATS: Tota la planta desprèn un fort aroma a anís. Té anetol i estragol el que fa que tinga propietats carminatives i diürètiques.
Les llavors i les tiges es masteguen per refrescar l’alè.
Les tiges i les fulles s’utilitzen com herba aromàtica, les llavors com espècia i el bulb com hortalissa. En Andalusia s’utilitza en salmorres, adobs i salses.
Al centre d’Europa són molt populars els bulbs de fenoll conreat. Es preparen bullits amb vinagreta, gratinats amb beixamel i coberts de formatge o tallats a trossos.   

Umbel·la composta
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom genèric Foeniculum deriva del llatí “fenum, -i” que significa fenc, farratge.  L’epítet específic, vulgare, ve del llatí “vulgus” que significa vulgar, comú, freqüent.
En Itàlia “finocchio” (fonoll) és un insult que significa efeminat o homosexual. L’origen de l’insult ve de l’Edat Mitjana, quan el Tribunal de la Inquisició cremava en la foguera als homosexuals i cobrien a la víctima amb fenoll fresc perquè el suplici fora més llarg.
A l’Edat Mitjana el fenoll era considerada una planta màgica. Al solstici d’estiu era costum penjar un manoll de fenoll a la porta de la casa per espantar els mals esperits.
El Foeniculum vulgare és la única espècie del gènere Foeniculum.

Eruga de Papilio machaon
Eruga de Papilio machaon
INTERACCIONS ECOLÒGIQUES: El fenoll és una planta nutrícia per a les erugues de la Papallona reina (Papilio machaon) i és fàcil trobar-les alimentant-se de les fulles. Els exemplars adults depositen els ous a finals de la primavera i, una vegada complerta la maduració d’aquesta segona generació, tornen a volar a l’estiu, quan depositen de nou els ous per a hivernar en forma de crisàlide. També fan servir la fenollassa (Ferula cummunis) i la pastanaga borda (Daucus carota). Les erugues tenen un sistema de defensa, anomenat osmeteri, mitjançant el qual emeten un líquid pudent per espantar els enemics. Tot i això, la papallona adulta prefereix libar el nèctar d’altres flors.

Papilio machaon

Família Umbelliferae (Apiaceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...