Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

divendres, 5 de novembre del 2010

Asperula cynanchica L.


NOMS: Herba prima, canyeta d’or, herba de pixar, herba del nuset, herba de la grava, serpentina, espartet, Occità: Erbo de l'esquilenço. Cast. Asperilla de flor roja, aspérula, hierba tosquera, hierba de la inflamación, h, de la próstata, varilla de oro. Vasc eskinancia. Italià: Stellina comune. Francés: Aspérule à l’esquinancie, herbe à l’esquinance. Anglés: Squinancywort, squincywort. Alemany: Hügel Meier, Hügel-Waldmeister. Holandés: Kalkbedstro

Flors agrupades en petites cimes
SINÒNIMS: Asperula cauviniae N.H.F.Desp.
 Hi ha moltes subespècies, el que dificulta la identificació. Pel nostre territori: Asperula cynanchica subsp. cynanchica;  Asperula cynanchica subsp. alpina.
 
DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània.

HÀBITAT: Ononido Rosmarinetea. Creix sobre sols calcaris. 


Tiges molt fines de fins dos pams d'alçada
FORMA VITAL: Camèfit: les seves parts aèries són persistents tot l'any però que tenen les seves gemes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

 DESCRIPCIÓ:  Herba perenne de base llenyosa i tija molt fina d’uns dos pams d’alçada. 

Fulles aciculars
Fulles oposades o verticil·lades, fines, aciculars. 

Corol·la amb quatre lòbuls més curts que el tub
Flors blanquinoses amb corol·la de 2 – 4 mm, de pètals soldats en forma de curt embut que s’obri a l’extrem en quatre lòbuls simètrics més curts que el tub.  El calze és tan petit que quasi no es veu. S’agrupen en petites cimes.

Fruits petits i glabres
Fruits xicotets, secs i sense pèls. 

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les flors tenen un nectari, és a dir, un òrgan glandular que secreta nèctar, en forma de disc carnós situat a la base de l’estil, que les fa particularment oloroses, amb olor a vainilla. Aquest olor és un potent atraient per als dípters (Bombylidae) i himenòpters (petits Apidae) i inclús per alguns lepidòpters nocturns.


USOS I PROPIETATS: S’ha utilitzat per al tractament del abscés peritonsillar i les afeccions urinàries, però el nom popular (hierba de la esquinancia) el relaciona amb les afeccions de la gola i les angines. 

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Asperula ve del llatí asper, -era, -erum, que significa aspre, rude, i del sufix llatí diminutiu –ula, -ulae, segurament en referència a l’aspror de les fines tiges i fulles. 
L’epítet específic, cynanchica, ve del grec kynánche, -es, que deriva en el llatí cynanche, -es, que significa inflamació de la gola.

Família Rubiaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...